Gündem

İngiltere Puanlamalı Göç Sistemine Geçiyor

Vasıfsız göçmenlere artık ülkede kalma veya ülkeye gelme izni vermeyecek olan İngiltere yılbaşından itibaren sadece vasıflılara ikamet ve çalışma izni verecek. Ankara Antlaşmasından yararlanmak isteyen Türk vatandaşları 31 Aralık 2020 tarihine kadar müracaat edebilecek.
20 Aralık 2020
@shutterstock

İngiltere yılbaşından itibaren sadece vasıflı kişilere orturma ve ikamet izni verecek. Puanlamalı göçmen politikası denilen yeni uygulamaya göre, İngiltere’de ikamet ve çalışma izni alabilmek için göçmenlerin en az 70 puan almaları gerekiyor.

Yeni uygulamaya göre kendi işinde çalışmak isteyen, düşük maaşlı işlerde çalışan ve İngilizce bimeyen göçmenlere ikamet ve çalışma izni verilmeyecek.

Türk vatandaşları ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar müracaat ettiklerinde Ankara Antlaşmasından yararlanabilecek ve böylece yeni yasanın kısıtlayıcı maddelerinden muaf olacak.

Öte yandan, koronavirüs sebebiyle çalışma veya bir yılda en az 180 gün İngiltere’de yaşama şartı gibi şartlar da yılbaşına kadar kaldırıldı. Bunun için İngiltere dışında bulunulmuş olsa bile konsolosluklar aracılığıyla müracaat yapılabilecek.

Puanlar kişinin eğitim, dil ve bir iş yerinde iş bulmuş olması ile alacağı maaşlara göre değişiyor. puanlar şu aanlardan alınacak:

İş ve İkamet Puanları

Onaylı bir iş yerinden iş teklifi: 20 puan, uygun beceri düzeyindeki iş: 20 puan, gerekli seviyede İngilizce konuşmak: 10 puan, yıllık 23.040 £ – 25.599 £ arası maaş: 10 uan, yıllık 25.600 £ ve üzeri maaş: 20 puan, Göç Danışma Kurulu tarafından belirlenen bir işçi açığında iş: 20 puan, İşle ilgili bir konuda doktora: 10 puan, İşle ilgili bir STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) konusundaki doktora: 20 puan sayılacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş