Yazarlar

Teker Değişiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

"Maldan da öte, canı korumak için gerekli zamanda tekerlerimizi değiştirelim."
26 Aralık 2020

Almanya’da, 01.Kasım – 15. Nisan  tarihleri arasındaki dönemde, kar ve buz gibi kış şartları var ise, taşıtlara kış lastiğinin takılması gerekiyor. Bu dönemde ve bu şartlarda kış lastiği takmayan sürücülere polis ceza yazabilir.

Kıs lastiği takmadığı hâlde bir kaza meydana gelirse, sigorta kazada oluşan zararı tamamıyla ve kısmen de olsa karşılamayabilir. Aynı şekilde yaz aylarında kış lastiğiyle aracını süren kişi de sigortası ile sorun yaşayabilir. Çünkü, sıcakta kış lastiklerinin fren mesafesi uzuyor.

Teker değiştirdikten sonra dikkat edilecek husus

Sürücülerin çok kez ihmal ettiği bir husus da, tekerlerin değiştirilmesinden sonra kontrol edilmemesi hususudur. Teker değişikliğinden 50 km sonra, tekerlerin vidalarının yeniden kontrol edilmesi, gevşekse sıkılması gerekiyor.

Bunu ihmal eden bir sürücü pahalı ve modifiye edilmiş arabasıyla kaza yaptı. Teker değişiminden yaklaşık 100 kilometre sonra sol arka tekeri yerinden çıktı ve sürüş kazasıyla sonuçlandı. Kasko sigortası zararın çoğunu karşıladı. Araba sürücüsü karşılanmayan zararları tamirhaneden talep etti. Bunlar 4715 Euro katılım payı, arabanın taşıma maliyeti, değer kaybı, arabasız kalınan günler için tazminat gibi zararlar idi.

Münih yerel mahkemesi talep edilen 24.000 Eurodan sadece 5.900 Eurosunu onadı. Sürücünün şirket arabası kullanması sebebiyle, arabasız kalınan günler için bir tazminat hakkı olmadığına, değer kaybı tesbit edilemediğine hükmetti.

Mahkeme, sürücüde yüzde 30 oranında suç payı olduğuna karar verirken gerekçe olarak da, tamirhanenin faturada yazılı olduğu gibi, 50 km sonra tekerlerin vidalarının kontrol edilerek sıkılması gerektiği uyarısını yaptığını gösterdi. Tamirhane ise yüzde 70 oranında suçlu bulundu. Buna gerekçe olarak ise, tamirhanenin özensiz ve ihmalkâr çalışması gösterildi.

Dikkat, maldan da öte, canı korumak için gerekli zamanda tekerlerimizi değiştirelim ve değişimden sonra vidaları kontrol etmeyi ihmal etmeyelim.

Pin It on Pinterest

Paylaş