Yazarlar

Ev Sahiplerinin Yaptığı Yaygın Yanlışlar – 1

Ev sahibi (veya daire sahibi) istediği zaman eve (veya daireye) girebilir mi? Ev sahibi mülk sahibi olsa da evi kullanma hakkı tamamıyla kiracıya aittir. Dolasıyla ev sahibi de olsa, kiracı varken eve girmek için önceden kiracıdan izin alması gerekir. Kiracı da ev sahibine uygun bir zamanda randevu teklif eder. Ancak, herhangi bir sebepten ötürü de […]
30 Ekim 2020

Ev sahibi (veya daire sahibi) istediği zaman eve (veya daireye) girebilir mi?

Ev sahibi mülk sahibi olsa da evi kullanma hakkı tamamıyla kiracıya aittir. Dolasıyla ev sahibi de olsa, kiracı varken eve girmek için önceden kiracıdan izin alması gerekir. Kiracı da ev sahibine uygun bir zamanda randevu teklif eder.

Ancak, herhangi bir sebepten ötürü de ev sahibi eve girmeyi talep edemez. Bunun için ev sahibine, kiracı bulunan eve girme talebinde bulma hakkını veren durumların geneli şunlardır:

1. Ev sahibi evi satmak istiyor ve müstakbel alıcıya evi göstermek istiyor ise.

2. Kiracı çıkışını verdi ve ev sahibi müstakbel kiracıya evi göstermek istiyor ise.

3. Bir zarar var, zarı tespit etmek ve tadilatı için.

4. Su, kalorifer saatleri vs. okumak için.

Bazı kira sözleşmelerinde her sene veya her iki senede bir rutin bir kontrol yapılacağı ifadesi ise Federal Adalet Divanı kararına göre Almanya medeni kanununun 307. maddesinin 1 fıkrasının 1 cümlesine göre geçersizdir.

Ev sahibinin izinsiz eve girmesi için ise tek bir istisna vardır. Bu istisna sağlığı ve malı tehdit eden bir unsur olmasıdır.

Misal: Delinmiş bir gaz borusu veya litrelerce akan su tehdit kapsamındadır. Tehditin basit bir tehdit olması yetmez. Bu durumlarda dahi ev sahibi kendisi giremez polise veya itfaiyeye haber vermesi gerekir. Aksi hâlde ev sahibi, konut dokunulmazlığının ihlalinden dolayı ceza alır.

Ev sahibinde yedek anahtar olabilir mi? 

Az önce de gördüğümüz üzere ev sahibinin kiraya verdiği eve istediği gibi girmesi hemen hemen her durumda yasaktır. Dolaysıyla yedek anahtar bulundurmanın bir sebebi ve mantığı yoktur. Ayrıca, eğer kiracı ev sahibinin yedek anahtar sahibi olduğunu biliyorsa, kilidini değiştirir ve masrafını da ev sahibine ödettirir.

Ev sahibi evde hayvana bakmayı yasaklayabilir mi?

Federal Adalet Divanı kararına göre böyle bir madde kira anlaşmasında geçiyor ise hükümsüzdür.

Sadece mevcut durumda komşular için herhangi bir tehlike veya aşırı derecede sesten dolayı bir rahatsızlık verecek durum var ise yasak konulabilir. Düzensiz ve sürekli havlayan bir köpek, zehirli yılan, dövüş köpeği gibi durumlarda yasak konulabilir.

Pin It on Pinterest

Paylaş