Yazarlar

Güzellikleri Görmek Kalp Gözü İster!

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün Camia'ya yazdı: "Avrupa toplumlarında Müslüman karşıtı ırkçılık, yeni bir fenomen değil. Bu fenomen pandemiden önce de olduğu gibi bundan sonra da olacak. Avrupa toplumlarında Müslümanları "öteki" olarak gösteren -azınlık da olsa- güçlü bir damarın olduğu bir gerçek. Müslümanlara yönelik genellemeci bakışın bir tezahürü."
07 Ocak 2021

2020 yılı tüm insanlık için dönüm noktası olan bir yıl oldu. Senenin başlarından itibaren hızla yayılmaya başlayan salgınla birlikte sadece belli bir kesimin değil herkesin hayatı değişime uğradı. Yılın ortalarına doğru artık herkesin bir numaralı gündemi salgın olmuştu. Yılın sonlarına doğru geldiğimizde ise artık salgının getirdiği şartlara alışarak hayatımızı sürdürmeye gayret ederken, salgınla birlikte “insanlar ortak değerlerimiz ve dertlerimiz konusunda dersini alıyor mudur?” derken. Hollanda’da 100 camiye gönderilen çirkin yılbaşı tebrik kartı, Almanya’da yeni yılın ilk ışıklarıyla birlikte aldığımız cami saldırısı haberi, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde çeşitli gerekçelerle Müslümanlar üzerindeki baskının artarak devam ediyor oluşu, Hindistan’da yüzlerce İslami okulun sudan gerekçelerle kapatılacak olması gibi gelişmeler maalesef hâlâ insanlık olarak “ortak değerlerimiz dersi”nden sınıfta kalanların ne kadar da çok sayıda olduğunu bizlere yeniden hatırlattı.

Avrupa toplumlarında Müslüman karşıtı ırkçılık, yeni bir fenomen değil. Bu fenomen pandemiden önce de olduğu gibi bundan sonra da olacak. Avrupa toplumlarında Müslümanları “öteki” olarak gösteren -azınlık da olsa- güçlü bir damarın olduğu bir gerçek. Müslümanlara yönelik genellemeci bakışın bir tezahürü. Biz Müslüman karşıtı ırkçılığa maruz kalan kişilere yönelik danışmanlık faaliyetlerini destekliyoruz. Irkçılık tecrübesi karşısında kendi kimliğini özgüvenle taşımaya devam eden sağlıklı Müslüman gençler yetiştirme gayesine sahibiz. Müslüman karşıtlığına ve ırkçılığa en büyük cevabımız, Müslümanların ve azınlıkların toplumun her kesiminde katılımını arttırmaktır.

Salgınla mücadele için yoğun gayret göstererek onaylı aşı geliştirmeyi başarabilen Almanyalı Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci bu konuda en güzel aktüel örneklerdendir.  Şirketlerinde 60 milletten insanı istihdam eden çiftle ilgili olarak Almanya Başbakanı Merkel, “Hiçbir şey uluslararası iş birliğinin, çeşitlilikten kaynaklanan gücün ilerlemeyi sağladığını daha iyi gösteremez.” değerlendirmesinde bulundu. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı da yılbaşı mesajında onları örnek verdi. Çiftin başarısı sadece ülke değil dünya genelinde takdir görürken göçmenlerin de katkılarına en güzel örnek oldular. Viyana’daki terör saldırısında yaralı polis ve vatandaşları kurtarmak için canlarını tehlikeye atan gençlerin de bu çabası ülke genelinde takdir gördü, yetkililer gençleri ödüllendirdi.

İşte tüm bu güzellikleri görmek ve takdir etmek için sadece bakmak değil, yürekten bakmak, ön yargılardan vesveselerden uzak bir şekilde görebilmek gerekir. 2021’de görebilmeyi becererek ortak değer yargılarımız etrafında  insanca huzur içinde yaşam için çaba sarf eden bir insanlık olabilmeyi temenni ederim.

Pin It on Pinterest

Paylaş