Yazarlar

“Müslümanların Sorunlarının Mecliste Tartışılması Umut Vericidir”

Müslüman karşıtı ırkçılığın her geçen gün daha hissedilir hâle geldiği bir zamanda sunulmuş bu önergeden dolayı Sol Parti’ye teşekkür ediyorum. Önergenin reddedilmesi çoğumuzu hayal kırıklığına uğratmakla birlikte Müslümanlara dair bu sorunların ve sıkıntıların mecliste konuşulması ve çözüm yolları aranması çok yerinde bir adım olmuştur.
22 Ocak 2021

Almanya’da 14 Ocak’ta Federal Meclis’te Sol Parti’nin (Die Linke) Müslümanlara yönelik ırkçılık ve ayrımcılık konulu önergesi tartışıldı. Önergede, dinî cemaatlere yönelik eşitsizliği ortadan kaldırmak, camilerin güvenliğinin artırılması, ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele, İslami manevi danışmanlığın ve sosyal hizmetlerin diğer dinlerle eşit tutulması gibi biz Müslümanlar için oldukça önem taşıyan maddeler yer aldı.

Önergenin görüşüldüğü oturumda Sol Partili Milletvekili Christine Buchholz, Almanya’da her iki günde bir camiye saldırı yapıldığını hatırlattı, Müslümanlara karşı yapılan suçların şiddet içerdiğini ve bu gelişmelerin alarm verici olduğunu belirtti. Oturumda; sadece başörtüsü nedeniyle ırkçı saldırılara uğrayanların bulunduğu ve imamlara yönelik tehditler de gündeme getirildi. Aşırı sağcıların Müslümanlara karşı nefreti kendileri için itici bir güç olarak gördüğü vurgulandı. Berlin’deki bazı camilere yapılan baskınlarla esasen ülkedeki dinî kurumlar üzerinde “potansiyel suçlu” algısı yaratılmak istendiği ifade edildi ki, bu camilerin aralarında sabah namazı kılındığı esnada yapılan basılan Mevlana Camii de yer alıyor. Müslümanların günlük yaşamda ayrımcılığa uğradığı, kimsenin inancından dolayı dezavantajlı durumda olmaması gerektiğine dikkat çekildi. Hükûmetten Müslüman dinî cemaatlerin tanınması, Ayrımcılıkla Mücadele Yasası’nda reform yapılması ve Müslümanlara ilave danışmanlık hizmetleri verilmesi talep edildi.

Sol Parti tarafından “Almanya’da Müslüman karşıtı ırkçılık ve Almanya’da Müslümanlara karşı ayrımcılık” başlığıyla meclise verilen önerge maalesef reddedildi. Müslüman karşıtı ırkçılığın her geçen gün daha hissedilir hâle geldiği bir zamanda sunulmuş bu önergeden dolayı Sol Parti’ye teşekkür ediyorum. Önergenin reddedilmesi çoğumuzu hayal kırıklığına uğratmakla birlikte Müslümanlara dair bu sorunların ve sıkıntıların mecliste konuşulması ve çözüm yolları aranması çok yerinde bir adım olmuştur. Federal Hükûmet, önergede geçen özellikle Müslüman karşıtlığı ile mücadele konusunda önemli bir adım attı. Hükûmet 2024 yılına kadar bir milyar Euro’luk kaynak ile aşırı sağcılığa karşı tedbirleri teşvik ederek aşırı sağcılığın engellenmesi ve bundan zarar görenlerin korunmasını amaçlıyor.

Bu gelişmeleri olumlu buluyoruz ve bunların hem kısa hem de uzun vadede etkili sonuçlar getireceğine inanıyoruz. Her ne kadar önerge reddedilmiş olsa da diğer maddelerde geçen sorunlarda zamanla iyileştirmelerin yapılmasını beklentimizi de muhafaza ediyoruz.

Suçlar cezasız kalmamalı

Öte yandan camilere yönelik tehditlerle alakalı kararlar da tek tek belli oluyor. Almanya’da camilere saldırıp 20 kişiyi öldürmek istediğini söyleyen bir aşırı sağcı, bu suçu gerçekte işlemeyeceği gerekçesiyle beraat etti. Fransa’da ise bir kişi Samuel Paty cinayetinin ardından Facebook paylaşımında,  Beziers Camii’nin yakılması  çağrısında bulunmuştu. Cami yetkililerinin paylaşımla ilgili şikâyeti üzerine şahsa 400 Euro’luk bir ceza kesildi. Beraat kararı ve cüzi bir para cezası verilmiş olan bu konular suçluların hesap vermesi adına önemlidir.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş