Yazarlar

Müslümanları İlgilendiren Konularda Müslümanların Beklentileri Göz Ardı Edilmemelidir

Fransa Ulusal İmamlar Konseyi İlkeler Tüzüğü’nde, Avusturya değiştirmek istenilen İslam Yasası konusunda, Almanya Hessen eyaleti ise İslam din dersleri gibi Müslümanları doğrudan birebir ilgilendiren uygulamalarda ülkedeki tüm Müslümanları kuşatacak ve onların da rızasını kazanacak düzenlemelere gitmelidir.
05 Şubat 2021

Avusturya ve Fransa’da meydana gelen çeşitli terör olaylarından sonra her iki ülkede de sözde terörle mücadele adı altında Müslümanların tamamına yönelik birtakım yeni düzenlemeler yapılıyor. Fransa’da Müslüman kuruluşlardan, Müslümanları suçlayıcı ve ötekileştirici ifadeler içeren Ulusal İmamlar Konseyi İlkeler Tüzüğü’nü imzalamaları bekleniyor. Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu ve diğer iki kuruluşun daha tasvip etmeyerek imzalamadığı tüzük ülke Müslümanlarının geleceği açısından hayati öneme sahip.

Avusturya’da ise 1912 yılından beri yürürlükte bulunan ve hâlihazırda 2015 yılında Müslümanların çeşitli hakları kısıtlanarak değiştirilen “İslam Yasası” terörle mücadele kapsamında yeniden değiştirilmek isteniyor. Her değişiklikte biraz daha fazla Müslümanları güvenlik sorunu odaklı gören anlayış neticesi yeni tasarı da Müslümanların haklarını engelleyici yeni hükümler ön görüyor.

Öte yandan Almanya Hessen eyaletinde bir süredir devam eden İslam din dersi tartışmalarında, Federal Anayasa Mahkemesi’nin, DİTİB’in “İslam din dersi” konusunda hak ihlaline uğradığına karar vermesi sevindirici bir gelişme oldu. Eyalet hükûmeti 2020 Nisan ayında İslam din derslerini askıya aldığını açıklayarak, Müslüman öğrencilerin okullarda düzenli İslam din dersi almaya yönelik yasal haklarını ellerinden almıştı. Bu uygulama devletin inanç odaklı din dersini kendisi veremeyeceği kuralından dolayı da anayasa hukuku ile çelişkili idi. Şimdi söz hakkı yeniden Hessen’deki yargıçlarda. Hessen adaletinin de Federal Anayasa Mahkemesi gibi popülist tartışmaların gölgesinde kalmadan karar vermesini umuyoruz.

Mihenk Taşı Olacak Kararlar

Almanya, Avusturya ve Fransa’da alınan veya alınacak olan bu kararlar Müslüman kimliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için mihenk taşları olacak kararlardır. Bu yönüyle; Fransa Ulusal İmamlar Konseyi İlkeler Tüzüğü’nde, Avusturya değiştirmek istenilen İslam Yasası konusunda, Almanya Hessen eyaleti ise İslam din dersleri gibi Müslümanları doğrudan birebir ilgilendiren uygulamalarda ülkedeki tüm Müslümanları kuşatacak ve onların da rızasını kazanacak düzenlemelere gitmelidir. Avrupalı yetkililer; aklı selim davranmalı, bu toprakları vatan edinme arzusu ile çaba gösteren, buralarda hizmet eden milyonlarca Müslüman’ın çabasını birkaç kendini bilmez teröristin aşırılığına feda etmemelidir. Toplumsal kalıcı huzurun temeli herkes için eşit adalet, karşılıklı anlayış ve hoşgörüde yatmaktadır. Herkesten önce yetkili merciler bu prensiplerle hareket etmek durumundadırlar.

Hollanda’da Müslümanların Sağduyusu Takdire Şayan

Hollanda’da koronavirüs tedbirlerine karşı protestocuların ayaklanması sonucu, “iç şavaş” endişesinden bahsedildi, ürkütücü manzaralarla karşılaştık. Bu konuda ülkedeki İslami kuruluşlar derhal müntesiplerine sükûnet çağrısında bulundu. Mevcut düzenin korunmasına katkıda bulundu.

Eindhoven şehrinde ayrıca evsizlere yönelik olarak başlatılan aksiyona, Hollanda İslam Federasyonu Mevlana Camii’miz de katıldı. Toplumsal dayanışma konusundaki örnek uygulamalarından dolayı Hollanda’daki Müslüman idarecileri ve Mevlana Camii’mizi tebrik ediyorum. Bu uygulamalar İslam’ın güzelliğini bu topraklara yansıtan uygulamalardır.

Pin It on Pinterest

Paylaş