Gündem

Avrupa Komisyonu’ndan Antisemitizm Kılavuzu

Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Holokost'u Hatırlama Birliği tarafından antitsemitizm için kılavuz olarak gösterilen bir kitap yayımlandı. Kitapta Avrupa ülkelerinden ve İngiltere’den 11 örnekle antisemitizmin yansımaları ele alınıyor.
11 Ocak 2021
@Shutterstock

Avrupa Komisyonu’nun talimatı ile Antisemitizm Araştırmaları Enformasyon Merkezi (RIAS) tarafından hazırlanan kitap, yargıdan eğitime, spordan sivil topluma 11 örnek ile antisemitizmi ele alıyor.

ANTİSEMİTİK DAVRANIŞLAR

Antisemitizm kılavuzunu örneklemek gerekirse, Yahudilerin medyayı, ekonomiyi veya dünyayı yönettiği imasında bulunmak, Yahudi olmayan birini eleştirmek için Yahudi olduğunu ima etmek, günümüz İsrail politikası ile Nazilerin politikası arasında benzerlikler kurmak, Yahudilerin yaşadıkları ülkeden çok İsrail’e sadık olduklarını dile getirmek antisemitizm olarak değerlendiriliyor. Örneklere göre ayrıca “İsrail devletinin varlığının ırkçı bir girişim olduğunu belirtmek, Yahudi halkının kendi kaderini tayin hakkını tanımamak” antisemitik bir davranış oluyor.

Avrupa Parlamentosu’nun benimsediği bu tanımlamaları üye ülkelerin, Avrupa Birliği’nin tüm kurum ve kuruluşların benisemesi ve uygulaması öngörülüyor.

TANIMIN HENÜZ YASAL BAĞLAYICILIĞI YOK

RIAS’a göre kitapta geçen örnekler, Avrupa’da yaşayan Yahudilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları antisemitik davranışların tespitini kolaylaştırıyor. Avrupa Birliği Antisemitizm Sorumlusu Katharina von Schnurbein, “Antisemitizm demokratik temel düzenimiz için tehlike oluşturuyor. IHRA tarafından geçerli sayılan ve yasal bağlayıcılığı olmayan tanımın, devlet kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının işini kolaylaştıracağını düşünüyorum.” dedi. (fy)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş