Gündem

Fransa’da Hükümetin Üniversiteleri ‘Sol-İslamcılık’la Suçlaması Tepki Gördü

Fransa Yükseköğrenim Bakanı Frédérique Vidal, ülkenin akademik kurumlarında ‘Sol-İslamcılığın’ yayıldığı uyarısında bulundu. Bakana akademi ve siyaset dünyasından tepki yağdı: "Bir hamle yapmak istedi. Ama bunun ayarını tutturamadı.”
23 Şubat 2021
Bakan Vidal: “Bazı yerlerde, bazı fakültelerde bu Sol-İslamcılık istilası var."

Fransa Yükseköğrenim Bakanı Frédérique Vidal’ın, Fransa”da “Sol-İslamcılığın (Islamo-gauchisme)” tüm toplumu tükettiği ve Fransız toplumunun bir parçası olan üniversiteleri de zehirlediği” açıklaması ülkede büyük tepki topladı. Bakan Vidal, Cnews kanalında yaptığı açıklamada, üniversitelerdeki “Sol-İslamcılığın” bilimsel olarak araştırılacağını ve “neyin akademik araştırma olduğu ve neyin militanlık ve kişisel görüş içerdiğine dair” Ulusal Araştırma Merkezi CNRS’den bir araştırma yapmasını istediğini bildirdi.

İktidar Cephesi Bölündü

Bakan Vidal’in bu açıklamasına iktidar cenahından destek ve tepki açıklamaları gecikmedi. Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, RTL radyosuna yaptığı açıklamada olayın abartıldığı ima etti ve “Böyle bir durum varsa bile bunun son derece marjinal olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ayrılıkçılık yasasının mimarlarından İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise Bakan Vidal’i cesur ve haklı olarak niteleyerek desteğini, “Üniversitelerin, kamu hizmetlerinin, derneklerin bazen solcuların da yardım ettiği İslamcılıktan etkilendiğini görmemek gerçekle yüzleşmemek anlamına gelir. Bazı yerlerde, bazı fakültelerde bu Sol-İslamcılık istilası var.” sözleriyle sürdürdü.

Le Monde gazetesine açıklamada bulunan ismini açıklamayan bir hükümet danışmanına göre ise Bakan Frédérique Vidal, tartışmalı görüşleri sebebiyle kariyerinin sonuna geldi. Söz konusu danışman “Terfiden ziyade, kapıya yaklaştı.” Le Monde gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Macron’a yakın başka bir kaynak ise, “Bu çıkışını anlayamadım. Çoğunluk onu eleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Akademisyenlerden Tepki

Öte yandan, Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal’ın İslami-solculuk açıklamalarına akademisyenlerden de yoğun tepki geldi. 800’den fazla akademisyen ve araştırmacı Le Monde gazetesinde ortak bir açıklama yaparak bakanın istifasını istedi.

Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu (EHESS) Araştırma Müdürü Thomas Piketty, Bakan Vidal’e istifa çağrısında bulunarak, “Sol-İslamcılık suçlamasıyla ilgili mevcut kriz, bizim yeni bir eşik aşmamıza neden oldu. Zavallı ve ahlaksız olanlardan kimileri, ayrımcılık sorunlarıyla ilgilenen herhangi bir araştırmacıya yönelik cihatçı suç ortaklığı suçlaması yapıyor. ”

Macron yanlısı birine göre söz konusu Bakan “Bir hamle yapmak istedi. Ama bunun ayarını tutturamadı. Siyaset alanında acemi olmasına rağmen kendi aklınca siyaset yapmayı bildiğini göstermek istedi.”

Muhalefetten Gelen Tepkiler

Sosyalist Parti Sekreteri Olivier Faure, hükümetin akademisyenlere neyin araştırılıp araştırılmayacağını söyleme cüretinde bulunmasını kınadı. Milletvekili Bénédicte Taurine Bakanı “Cadı Avı” başlatmakla suçladı.

Sosyalist Parti Milletvekili Boris Vallaud, sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı: “Bilim camiası tepki teneffüsünü bitirdiğine göre, Bakan artık karnını doyuramayan öğrencilerle ilgilenecek mi? Sosyalistler 18-25 yaşındakiler için bir temel gelir oluşturulmasını savunan bir yasa tasarısı sundu. Sosyalistler, bakanın Sol-İslamcılık suçlamasını, öğrencilerin zor durumuna karşı tepkisizliğini gizlemek için oynadığı bir oyundan ibaret olduğunu düşünüyor.”

Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal ise Journal du Dimanche gazetesine yaptığı bir başka açıklamada, vatandaşların hislerine tercüman olduğunu ve bazı olaylara dayanarak düşüncelerini paylaştığını söyleyerek kendisini savundu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş