Yazarlar

15 Mart Tarihi Unutulmamalı!

15 Mart 2021, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur Camii’ne yapılan korkunç saldırının ikinci yıldönümüne denk geliyor. Bu insanlık dışı saldırı, çocuklar da dahil olmak üzere 51 Müslüman’ın can kaybı ve 49 kişinin de hayatını değiştiren yaralar almasıyla sonuçlandı.
19 Mart 2021

2021 ve 2022 yılları Avrupa’da seçim yılı. Almanya’da 14 Mart’ta yapılan ve bu yılın ilk seçimlerinin sonuçları belli oldu. Baden-Württemberg’de ve Rheinland-Pfalz’da eyalet seçimleri, Hessen Eyaleti’nde de belediye meclis üyelikleri seçimi yapıldı. Baden-Württemberg’de Yeşiller, Rheinland-Pfalz’da da Sosyal Demokrat Parti (SPD) sandıktan birinci parti olarak çıktı.

Seçimlerde dikkat çeken bir husus da aşırı sağcı popülist Almanya İçin Alternatif-AfD’nin oy kaybı oldu. Baden-Württemberg’de 2016 seçimlerinde yüzde 15,1 ile eyalet parlamentosunun en güçlü üçüncü gücü hâline gelen AfD, bu sonucu koruyamadı. Hrıstiyan Demokrat BirlikCDU’nun yanı sıra önemli ölçüde kaybeden ikinci parti aşırı sağcı AfD oldu. AfD eyaletteki 2016 seçimlerinde mülteci ve göçmenlik politikasına yönelik olumsuz tutumu ile puan toplamıştı. 2021 yılına gelindiğinde ise bu konular hâlâ AfD taraftarları için önemli bir rol oynuyor, ancak sonuçlar da gösterdi ki artık sadece onlar için önem taşıyor, diğer seçmenin öncelikleri farklı. Yapılan anketlere göre de tüm Baden-Württemberg sakinlerinden sadece yüzde beşi göçün şu anda seçimlerde çok önemli bir konu olduğunu söylüyor. 

Anketlere göre seçmenin oyunun yönünü belirleyen en önemli maddeler; ekonomik sorunlar, çevre, sosyal meseleler, eğitim ve pandemi ile mücadele. Örneğin seçmene ülkeyi korona krizinde yönetme konusunda en çok hangi partiye güvenecekleri sorulduğunda, sadece yüzde 4’ü AfD diyor. Rheinland-Pfalz’da da AfD 8,3 oy oranı ile üçüncü oldu. AfD burada – 4,3 puan oy kaybına uğrarken, Baden Württemberg’de de %9,7’ye gerileyerek – 5,4 oy kaybı yaşadı. Bu sonuçlardan sonra AfD’nin politikalarında bir değişikliğe gidip gitmeyeceği şimdilik muamma bunu zamanla göreceğiz. Ancak seçmenin toplumun gerçek meselelerine uzak kalarak, sadece yabancı ve göçmen düşmanlığı üzerinden oy avcılığına çıkan ve bu faktörleri âdeta ülkenin en önemli sorunu gibi lanse eden AfD’ye verdiği açık mesaj anlamlı. 

Hollanda Seçimleri

Hollanda’da ise 15-17 Mart’ta genel seçimler var. 32 Türkiye kökenli adayın da yarıştığı seçimlerin sonuçları henüz belli değil. Hollanda’nın seçim tarihi 15 Mart 2021, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur Camii’ne yapılan korkunç saldırının ikinci yıldönümüne denk geliyor. Bu insanlık dışı saldırı, çocuklar da dahil olmak üzere 51 Müslüman’ın can kaybı ve 49 kişinin de hayatını değiştiren yaralar almasıyla sonuçlandı.

Hollandalı seçmenin de bu tarihi akılda tutarak yabancı düşmanı, ırkçı popülist yaklaşımlara prim vermemesini umut ediyorum. Her zaman vurguladığım gibi Müslümanların bu ırkçı popülizme verilecek en güzel cevabı sandığa gitmek olacaktır. Sonuçların her iki ülkeye de hayırlar getirmesini dilerim. 

 

Pin It on Pinterest

Paylaş