Gündem

AB: Aşı Pasaportları Sadece Seyahatler İçin Kullanılacak

AB aşı pasaportunun sadece seyahatlerde kullanılacağını, diğer aktiviteler için yasal düzenleme gerektiğini açıkladı. AB, sadece Avrupa’da izin verilen aşıları gösteren pasaportu geçerli sayacak. Ancak ülkeler buna kendisi karar verecek. Uçak şirketleri pasaportların geçerli olup olmadığını kontrol edebilecek.
14 Nisan 2021
AB, aşı pasaportlarının sadece seyahatlerde kullanılacağını, diğer aktiviteler için iç yasal düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

Avrupa Birliği, koronavirüs tedbirleri çerçevesinde uygulanan bazı kısıtlamalardan muaf tutulmayı sağlayacak olan aşı pasaportlarının sadece seyahatler için kullanılmasını istedi. Bu pasaportların başka amaçlarla kullanılabilmesi için ise iç yasal düzenlemelere gidilmesi istendi.

Avrupa Parlamentosunun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesinde aşı sertifikası konulu toplantısında sertifikayla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren AB Komisyonu üyesi Didier Reynders, aşı pasaportu ile bu yaz aylarından önce AB içindeki seyahatlerin kolaylaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Reynders, Avrupa Birliği’nin hazırladığı yasal zeminin bu aşı pasaportu diye meşhur olan belgenin “sadece seyahatlerde kullanımına” izin vereceğini söyledi.

Reynders, dijital belgenin kültürel faaliyetler, spor müsabakaları veya başka etkinliklerde kullanılabilmesi için üye ülkelerin yasalarını buna uygun hale getirmesi gerektiğini vurguladı.

UÇAĞA ALINIRKEN GEÇERLİLİKLERİ KONTROL EDİLEBİLECEK

Didier Reynders, aşı sertifikasının hava taşımacılığında kullanımı konusunda bilgi verirken de hava yolu şirketlerinin yolcuların sertifikalarını kontrol edebileceğini aktardı.

Reynders, “Bir hava yolu şirketi uçağa biniş sırasında sertifikanın geçerliliğini kontrol edebilir. Böylece kapılarda yaşanan uzun tartışmalar önlenebilir.” dedi.

AB sınırları içindeki seyahatlerde geçerli olacak sertifikanın yaza kadar hazır olması planlanıyor. Sertifikada Kovid-19 aşısı olunduysa buna ilişkin bilgiler, PCR veya antijen test sonucu ile hastalığı geçirenlerin antikor düzeyine dair belge bulunacak.

AB ONAYLI AŞI ŞARTI ÜLKElERE BIRAKILDI

AB’de onaylı aşılar kabul edilecek ancak AB ülkeleri başka aşıları kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar verecek. Gelecekte başka bir ülkenin aşı sertifikasının tanınması için AB’de onaylı aşıların kullanılmış olması gerekecek ancak AB ülkeleri yine kendileri hangi aşıların tanınacağına karar verebilecek. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş