Gündem

AB Komisyonu, Aşı Yaptıranlara Seyahat Kısıtlamalarının Kaldırmalasını Önerdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelere AB tarafından onaylı Kovid-19 aşılarını yaptıran kişilere mevcut seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarını tavsiye etti. Almanya da uygulamaya cumartesi gününden itibren başlayacak.
03 Mayıs 2021
AB, aşı yaptıranlara seyahat kısıtlamalarının kaldırmalasını planlıyor. Almanya aşı olanlara kısıtlamalardan muafiyet uygulamasına cumartesi günü başlayacak. @aa

Avrupa Birliği AB vatandaşı veya AB ülkelerinde oturma izni olmayan kişilerin AB’ye mecburi olmayan seyahatlerinde uygulanan mevcut salgın kısıtlamalarının, aşılama kampanyaları ve ülkelerdeki vaka durumları göz önünde bulundurularak gevşetilmesi önerisinde bulundu.

Almanya’da aşı yaptıranlarla son 6 ayda korona hastalığından tedavi olanların ülke çapında bazı kısıtlamlardan istisna tutulmasını kararlaştırdı. Federal hukueti oluşturan koalisyon ortakları uygulamanın cumartesi başlamasını kararlaştırdı.

Almanya’da bazı eyaletler aşı yaptıranlara baz kısıtlamaları kaldırma uygulamasına federal hükümetin kararından önce geçen hafta başlamıştı.

Almanya’da, aşı olanlar ya da koronadan son 6 ay içinde tedavi olarak iyileşenler, alışveriş yerlerinde test olmaktan ve seyahetlerde test sonucu ibraz etmekten muaf tutulacaklar.

14 Gün Önce Aşı olma Şartı

Komisyonun önerisi üye ülkelerce kabul görürse AB tarafından onaylanmış Kovid-19 aşılarının iki dozunu da yaptıran kişiler AB ülkelerine seyahat edebilecek. Seyahatler için aşının ikinci dozunun yapılmasının üzerinden 14 gün geçmiş olması istenecek.

AB’nin şimdilik onayladığı aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson. Johnson and Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Avrupa İlaç Ajansında (EMA), Curevac, Novavax ve Sputnik V aşısının ön değerlendirme süreçleri de devam ediyor. Bu aşılar için henüz onay başvurusu yapılmadı.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) acil kullanım izni listesine ekleyeceği aşıları olanlara da seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği planlanıyor. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş