Almanya’da Irkçılık Vakaları İçin İlk Chatbot Uygulaması

Almanya’da Irkçılık Vakaları İçin İlk Chatbot Uygulaması

Almanya’da ırkçı veya ayrımcı davranışlara maruz kalanların kullanabileceği Meta adında bir chatbot geliştirildi.

Almanya’da her geçen gün daha fazla insan ırkçı muamelelere maruz kalıyor. Meta adındaki chatbot uygulaması ırkçılık ve ayrımcılık mağdurlarının hukuki girişimlerinde yol göstermeyi, yardımcı olmayı amaçlıyor.

IRKÇILIK ALANINDA İLK CHATBOT

IslamiQ‘in sorularını yanıtlayan Meta kurucusu Said Haider, uygulamanın dünya genelinde ırkçılık alanında ilk chatbot olduğunu belirtti. Buna göre mağdurlar karşılaştıkları ırkçılık veya ayrımcılık olaylarını chatbot üzerinden bildirebiliyor. Chatbot uygulaması ise mağdurlara danışma merkezi arayışında yardımcı oluyor ve kullanıcıyı hukuki açıdan bilgilendiriyor.

Almanya genelinde artan ırkçı eylemlere dikkat çeken Haider, mevcut danışma merkezlerinin sorunlara çözüm getirme noktasında yetersiz kaldığını, Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin yüksek sayıda müracaat nedeniyle telefon servisini dahi durdurduğunu belirtti ve Meta chatbot uygulamasının ırkçılığa veya ayrımcılığa maruz kalan kullanıcılara, hızlı ve etkili çözüm üretme noktasında, özellikle de hukuki girişimlerinde destek olacağını ifade etti.

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK SALDIRILAR ARTTI

Almanya İçişleri Bakanlığının Sol Parti’nin soru önergesine verdiği cevapta2020’de Müslümanlara ve onlara ait kurum, kuruluşlara en az 901 saldırı yapıldığının kayda geçtiği belirtildi. Söz konusu suçların çoğunlukla aşırı sağcılar tarafından işlendiği aktarıldı.

Saldırılarda 48 kişinin yaralandığı kaydedilerek, 77 olayda ise camilere yönelik saldırı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Almanya’da 2019’da Müslümanlara ve onlara ait kurum, kuruluşlara yönelik 884 saldırı kayda geçmişti. Böylelikle 2020’de bir yıl öncesine göre Müslümanlara yönelik saldırılar yüzde 2 arttı. (fy)