Dünya

BBC: “Çin, Uygurların Duygularını Denetliyor”

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da Uygurların duygularını analiz eden yapay zeka teknolojisini denemeye başladığı bildirildi. Uygulama “George Owell’in bile hayaline gelemedi” ifadeleri ile değerlendirildi.
26 Mayıs 2021
Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Uygurların duygularını analiz eden yapay zeka teknolojisini denemeye başladı. @shutterstock

Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da Uygurların duygularını analiz eden yapay zeka ve yüz tanıma teknolojisini denemeye başladı. BBC Türkçede yayımlanan ve bir yazılım mühendisine dayandırılan habere göre Çin yönetimi duygu analizi yapmak için kullanılan yapay zeka teknolojini bölgedeki polis karakollarına yerleştirdi.

BBC’ye açıklamalarda bulunan yazılım mühendisi, bölgedeki polis merkezlerine kameraları yerleştirme göreviyle ilgili olarak da “Deneklere 3m mesafeye duygu tespit kamerası yerleştirdik. Yalan makinesine benziyor ama daha ileri bir teknoloji” diye konuştu.

‘George Orwell bile hayal edememiştir’

ABD merkezli araştırma grubu IPVM’den Conor Healy sistemi şöyle anlattı:

“Her bir birey için hükümet kişisel bilgileri, siyasi faaliyetlerini, ilişkilerini topluyor… bu kişinin davranışlarının anlaşılması, ne tür bir tehdit oluşturabileceğinin tespit edilmesi için her türlü veriyi topluyor.

Uygulamanın her türlü muhalefeti imkansız kıldığına dikkat çeken Conor Healy, bu sayede elde edilen sonuçların Çin hükümetine vatandaşlarının davranışlarıyla ilgili gerçek tahminler ürettiğini söyledi. Healy, “Bir hükümetin bu tür analizler yapma kapasitesine sahip olacağını George Orwell bile hayal edememiştir.” dedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş