Gündem

Başbakan Adayı Olaf Scholz: “Aşırı Sağa Karşı Harekete Geçmemiz Gerekiyor”

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı olan Olaf Scholz, toplumun aşırı sağcı kışkırtmalara karşı sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.
03 Eylül 2021
Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz Metropol FM'e açıklamalarda bulundu. @AA

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı olan Olaf Scholz, aşırı sağcılara karşı harekete geçmek gerektiğini söyledi. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı da olan Scholz, 16 kentte 24 saat Türkçe ve Almanca yayın yapan Metropol FM‘e açıklamalarda bulundu.

BAŞBAKAN ADAYI SCHOLZ “AŞIRI SAĞ KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ”

Scholz, “Aşırı sağa karşı harekete geçmemiz gerekiyor. İnternette ve birçok başka yerde meydana gelen aşırı sağcı kışkırtmalara karşı da sessiz kalmamamız ve karşı durmamız lazım. Bu tüm halkın görevi.” değerlendirmesinde bulundu. Irkçı saldırıların gerçekleştiği Hanau ve Halle şehirlerini ziyaret ettiğini dile getiren Scholz, aşırı sağcı saldırılar hakkında olaylar gerçekleştikten sonra bir kez değil, uzun süre konuşulması ve bunların akıllarda kalması gerektiğini kaydetti.

SEÇİMDE OY KULLANMA ÇAĞRISI YAPTI

Scholz, internet üzerinden yapılan ırkçı kışkırtmalara karşı yasaların sertleştirildiğini belirterek, bunlar yeterli olmadığında başka adımlar atmaya da hazır olduklarını vurguladı. Aşırı sağcı ve ırkçı olayları aydınlatmaları için polise ve savcılıklara yardımcı olmak gerektiğini de ifade eden Scholz, hükûmete geldiğinde “demokrasi destekleme yasasını” çıkarmak istediğini anlattı. Scholz ayrıca, aşırı sağcı ve popülist partilerin seçimlerde yüksek oranda oy almaması için herkesi sandık başına giderek demokratik partilere oy vermeye çağırdı.

SİYASAL SİSTEM VE SEÇMEN PROFİLİ DÖNÜŞÜYOR

26 Eylül’de gerçekleşecek seçimler, Şansölye Angela Merkel’in görevi bırakmasından ötürü bir dönemin sonu olması nedeniyle önem arz ediyor ancak bu durum seçimlerin sadece bir yönü. Diğer önemli yön ise son yıllarda yaşanan skandalların, alternatif ve aşırı sağ partilerin yeni nesil seçmenlere yönelik kampanyalarının ve yerleşik CDU, CSU ve SPD’nin giderek üyelerini ve insan kaynağını kaybetmesinin seçimlere nasıl yansıyacağı. Almanya’da siyasal sistem ve seçmen profili dönüşüyor. 26 Eylül’deki seçimler Almanya demokrasisinin geleceğini öngörmek açısından yol gösterici bir rol oynayacak. (AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş