Toplum

Almanya’da Hartz IV’e Yapılan 3 Euro’luk Zam Tepkilere Neden Oldu

Almanya'da temel güvence kapsamındaki sosyal yardımlar azami üç euro zamlandı. Siyasi parti ve sosyal yardım derneklerinden hükûmete yönelik tepkiler gecikmedi.
04 Kasım 2021
@Shutterstock

Almanya’da başta sosyal yardım parası Hartz IV olmak üzere temel güvence kapsamındaki yardımlar üç euro zamlandı. Buna göre bekârlarda 446 euro olan Hartz IV ödemesi 449 euroya yükseltildi. Evliler ile birlikte yaşayanların alacağı Hartz IV miktarı ise 404 euro oldu.

çocuklara 285 ile 376 Euro arasında ödeme yapılacak

Ayrıca 14 ila 17 yaş aralığındaki çocuklara 3, 0-5 ile 6-13 yaş aralığındaki çocuklara ise 2 euro zamlı ödeme yapılacağı duyuruldu. Buna göre yaşa göre çocuklara 285 ile 376 Euro arasında ödeme yapılacağı açıklandı. Yapılan zamların bu seneye kıyasla azami 3 Euro daha fazla olduğu belirtildi. Bunun 2005’den bu yana en düşük zam miktarı olduğunun altı çizildi.

Hükûmete Yönelik Eleştriler Gecikmedi

Öte yandan siyasi partilerden hükûmete yönelik eleştriler gecikmedi. Sol Parti’den Katja Kipping, hükûmetin dar gelirli insanların alım gücünün zayıflamaması noktasında yasal kanun geliştirmesi gerektiğini fakat bu durumu göz önünde bulundurmadığını belirtti.

“İnanılmaz bir durum”

Sosyal yardım derneklerinden de konuyla ilgili tepki gelirken, “Hükümetin dar gelirlileri yine kendi hâline bırakması inanılmaz bir durum. Temel güvence yardım miktarlarının günlük temel ihtiyaç noktasında yeterli olmayacağı aylar öncesinden öngörülüyordu.” ifadeleri kullanıldı.

Federal Konsey onayladı

Öte yandan alınan kararla ilgili herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı açıklandı. Federal Konsey yapılan zammı onayladı. Buna göre kanunda en erken değişim 2023 yılında mümkün olabilecek.

Temel Güvence Yardımlarından Kimler Faydalanıyor?

Almanya’da yaklaşık 6,9 milyon kişiye temel güvence kapsamında sosyal yardımda bulunuluyor. Temel Güvence noktasında, emeklilik maaşı yetmeyen, işsiz olan, Hartz IV yardımı alan, fiziksel veya zihinsel nedenlerle çalışma imkânı olmayan kişilere yardımlar yapılıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş