Yazılı En Küçük Kur’an-ı Kerim 2.5 Santim Boyunda

Ürdün’de bir müzede bulunan dünyanın yazılı en küçük Kur’an-ı Kerim’inin boyutları 1.5 santim genişliğinde ve 2.5 uzunluğunda. Kur’an ancak büyüteçle okunabiliyor.

Dünyanın yazılı en küçük Kuran-ı Kerim nüshası, Ürdün’ün başkenti Amman’ın batısında bulunan Salt şehrindeki bir müzede yer alıyor.

Yazılı en küçük Kur’an nüshasını Ürdünlü İbrahim Ahmed Nevvar, kurduğu Kalıcı Halk Mirası Müzesi’nde muhafaza ediyor.

Dünyanın en küçük hacimli kutsal kitabı

İbrahim Ahmed Nevvar “Dünyanın en küçük Kuran-ı Kerim’i müzemizde yer alıyor. Bu kutsal kitabın küçük nüshasının eni 1.5 santimetre, uzunluğu ise 2.5 santimetre uzunluğunda.” dedi.
Daha önce bilinen en küçük Kur’an nüshasının 1.75 santimetre eninde ve 2.5 santimetre boyunda olduğunu ifade eden Nevvar, kendi müzesindeki Kur’an nüshasının ise daha küçük boyutta olduğuna dikkati çekti.

Kur’an nüshasının basım tarihinin yazılı olmadığını; kitabın indeksi ile tüm surelerin görülebildiğini, sayfaların numaralandırılarak ince süslemelerle dikkatlice süslendiğini belirten Nevvar, “Mushaf-ı Şerif, ince ve çok küçük kağıtlara mümkün olduğunca küçük harflerle basılmış. Kuran ayetleri ancak büyüteç yardımıyla okunabiliyor.” diye konuştu.

Tarihi yüzyılı aşkın

Kuran-ı Kerim’i 1980 yılında Salt sakinlerinin birinden aldığını, o vakitte bu kişinin 75 yaşında olduğunu, hala yaşadığını ve Salt şehrinin mimarlarından biri olarak kabul edildiğini söyleyen Nevvar, mushafı kendisine veren kişinin de bu küçük Kuran’ın babasından kendisine miras kaldığını söylediğini aktardı.

Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim nüshası, Ürdün’ün başkenti Amman’ın batısında bulunan Salt şehrindeki bir müzede yer alıyor. @aa

1980’lerde bu mushaf hakkında birçok makale yazıldığını kaydeden Nevvar, şunları söyledi:
“Uzmanlar, kitabın basımının 20. yüzyılın başlarına uzandığını söylüyor. Ben de Kur’an’ın yüz yıldan fazla bir tarihe sahip olduğunu tahmin ediyorum. Kağıdın tarihçesini bilenler, kağıdın yüksek kalitede olduğunu, imalat ve baskının da ince bir sanat ile hazırlandığını doğruladı. Zanaatkarlar, Türk veya İranlı olmadıkça bu eseri bu incelikte yapamayacağını söylüyor.”

Nevvar, bu Kur’an’ın nerede ve kimler tarafından basıldığına ilişkin de büyük ihtimalle Kur’an yazımı ve basımında köklü bir geçmişe sahip Türkler tarafından basılmış olacağına işaret etti.

Kur’an’a duyduğu sevgiden ve sahip olduğu azimden dolayı büyüteç yardımıyla okumaya gayret ettiğini belirten Nevvar, “Allah’a şükürler olsun, büyüteç kullanarak Bakara Suresi’ni 10 günde okudum. Basımı çok küçük, okuması epey zor oluyor. Bunun yanı sıra bir cuma günü de Kehf Suresi’ni okumak nasip oldu.” ifadelerini kullandı. (c/aa)