Gündem

Fransa’da Hükümet “İslam Forumu” Düzenleyecek

Fransa’da hükümetin Şubat ayında Fransa’da Müslümanların çatı kuruluşu olan Fransa İslam Konseyi olmadan, Fransa İslam Forumu düzenlemek istediği ortaya çıktı.
17 Aralık 2021
@Shutterstock

Fransız medyasının İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’ın yakın çevresine dayandırdığı haberlere göre, bir senedir çalışma özelliğini yitirdiği iddia edilen Fransa İslam Konseyi (CFCM) dışında yeni bir oluşumun gündemde olduğu kaydedildi. Bu amaç doğrultusunda hükümetin şubat ayında Fransa İslam Forumu düzenleyeceği kaydediliyor.

Foruma 80 ile 100 kişinin katılacağı, içerisinde dernek başkanlarının, imamların ve yereldeki vatandaşların da olacağı belirtildi. Forumda imamların eğitimi, dini haklar ve Müslüman karşıtı eylemlerin masada olacağı kaydediliyor.

Bakanlık çevreleri, daha önce bu çalışmaların CFCM bünyesinde gerçekleştirildiğine dikkat çekilirken, ancak 1 yıldır CFCM içerisinde oluşan ideolojik bölünmeler ve güç savaşları ile konseyin bu etkisinin ortadan kalktığı ileri sürüldü. Bu nedenle hükümetin değişikliğe gittiği belirtildi.

Hükümet Şubat ayında düzenleyeceği Fransa İslam Forumu’nda CFCM’i saf dışı bırakırken, geçtiğimiz Mart ayında CFCM İcra Kurulundan ayrılan 4 federasyon, Paris Büyük Camii Federasyonu, Fransa Müslümanları Birliği, Fransa Müslümanları ile Afrika, Komorlar ve Antiller İslam Dernekleri Federasyonun ise projenin içinde yer alacağı kaydediliyor.

SÜREÇ “FRANSA İSLAM’I İLKELER ŞARTNAMESİ” İLE BAŞLADI

2020 yılında Fransız hükümetinin baskısıyla kurulması istenilen Ulusal İmamlar Konseyi’nin temel çerçevesini oluşturan Fransa İslam’ı İlkeler Şartnamesiyle birlikte CFCM içindeki anlaşmazlıklar oluşmuştu. Şartnamede yer alan bazı ifade biçimlerine onay vermeyen Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) ve Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) metne imza atmayı reddetmişti. Buna rağmen CFCM bünyesindeki diğer federasyonlar Cumhurbaşkanı huzurunda resmi olarak imza atmış, bu durumda kurum içinde bölünmeye işaret eder olmuştu.

Fransa İslam Konseyi’ne üye dört federasyon 17 Mart’da CFCM’in İcra Kurulundan çekildiklerini duyurmuştu. Paris Büyük Camii Federasyonu, Fransa Müslümanları Birliği, Fransa Müslümanları ile Afrika, Komorlar ve Antiller İslam Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan ortak açıklamada Fransa İslam Konseyi’nin İcra Kurulundan nihai olarak çekilme kararı aldıklarını ilan etmişlerdi.

FRANSA İSLAM KONSEYİ’NDEKİ İÇ ANLAŞMAZLIKLARDA PARİS BÜYÜK CAMİİ DETAYI

Paris Büyük Camii rektörü Chems-eddine Hafiz, 30 Aralık 2020’de yapmış olduğu açıklamada Fransa İslam Konseyi (CFCM) önderliğinde kurulacak olan Ulusal İmamlar Konseyi projesinden beklenmedik bir şekilde çekildiğini duyurmuştu. Hafız’ın bu açıklamasında, CFCM bünyesindeki bazı federasyonları “İslamcı” ve “Fransa’ya düşman yabancı rejimlere bağlı grup” olarak nitelemesi büyük tepki toplamıştı. CFCM Başkanı Mohammed Moussaoui ise Paris Büyük Camisi Başkanı Hafız’ın suçlamalarını “şaşırtıcı ve gerçeklikten tamamen kopuk” ifadeleriyle eleştirmişti. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş