Gündem

Almanya’da Schleswig-Holstein Seçimlerini CDU Kazandı

Almanya'da Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi Seçimlerinde CDU birinci çıktı. CDU tek başına hükümeti bir milletvekili ile kaybetti. Sosyal demokratlar yüzde 11'lik oy kaybı ile üçüncü parti oldu.
09 Mayıs 2022
Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyalet hüKümetini Hristiyan demokrat Daniel Günther kuracak.

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletinde yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi oyların yüzde 43,4’ünü alarak birinci parti oldu.

Eyalette hükümeti CDU’lu Daniel Günther kuracak. 69 sandalyeli mecliste CDU 34 milletvekiline sahip. CDU böylece ilk seçim sonuçlarına göre çoğunluğu tek milletvekili ile kaçırmış oldu.
CDU’nun Yeşiller ya da hür demokratlarla koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Federal hükümete başkanlık eden sosyal demokratlar ise büyük bir kayıp yaşadı. SPD Yeşillerin ardından üçüncü ancak olabildi. SPD yüzde 11 oy kaybıyla seçimlerde ancak yüzde 16 oy alabildi.

Yeşillerin yüzde 5,4 oy artışı yaparak ikinci parti olduğu Schleswig-Holstein eyalet seçimlerinde hür demokratlar (FDP) da yüzde 5 oranında oy kaybı yaşadı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise bir önceki seçimlere göre 1,5 puan kaybederek 4,4 oranında oy aldı. AfD böylece yüzde 5’lik seçim barajını geçemedi.

Almanya’da gelecek pazar günü de Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde eyalet parlamentosu seçimleri yapılacak. (aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş