Gündem

Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Seçimlerini CDU Kazandı

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya seçimlerini eyalette iktidarda bulunan Hristiyan demokratlar kazandı. Hükümeti, en fazla oy artışı yapan Yeşiller ile birlikte kurma ihtimali yüksek.
16 Mayıs 2022
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, seçimleri kazanarak yeni hükümeti kurmaya hazırlanıyor. @aa

Almanya’nın en kalabalık nüfuslu ve 13 milyon seçmenli Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yapılan Eyalet Meclisi seçimlerini eyalette iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi kazandı. CDU önceki seçimlere göre yüzde 2,8 oranında oy artırdı. CDU’nun oy oranı 35,7 oldu. Eyalette CDU’nun iktidar ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre yüzde 6,7 oy kaybederek yüzde 5,9 oy alabildi.

Almanya Federal Başbakanı Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Parti’si (SPD) ise, 5 yıl önce yapılan eyalet seçimlerine göre 4,6 oy kaybederek yüzde 26,7 oyla ikinciliği elde edebildi.

EN ÇOK YEŞİLLER OY ARTIRDI

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi seçimlerinde en çok oyu federal hükümet ortaklarından Yeşiller (Die Grünen) artırdı. Yeşillerin oy artışı yüzde 11,8 oldu. Aldığı oy oranı da yüzde 18,2’ye çıktı. Yeşiller, Kuzey Ren Vestfalya’da Köln ve Aachen gibi büyük şehirlerde ilk kez 7 doğrudan milletvekili çıkardı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, bir önceki seçimlere göre 1,9 puan kaybederek yüzde 5,4 oranında oy aldı. AfD böylece Eyalet Meclisine girmeyi başardı.

HÜKÜMETİ CDU KURACAK

Seçim sonuçlarına göre hükümeti mevcut CDU’lu Başbakan Hendrik Wüst kuracak. Mevcut koalisyon ortağı ile hükümeti kurmak için yeterli oya sahip olamayan CDU’nun Yeşiller ile hükümet kurması çok yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

Yeşillerin eyalet lideri Mona Neubaur, iktidarı paylaşmaya hazır olduklarını, ancak, parti meclisi ile görüştükten sonra kararlarını vereceklerini söyledi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş