Toplum

Başbakan Scholz Açıkladı: Almanya’da ‘Hartz IV’ Dönemi Bitiyor!

Almanya’da ‘Hartz IV’ adı altındaki sosyal yardımın yerini 2023 yılı itibariyle ‘Vatandaşlık Ödeneği’ alacak. Buna göre dar gelirli vatandaşın cebine aylık 449 Euro yerine yaklaşık 500 Euro girecek.
09 Eylül 2022
@Shutterstock

Almanya’da sosyal yardım ödeneği (Hartz IV) Vatandaşlık Ödeneği’ne dönüşüyor.

Vatandaşlık Ödeneği, son dönemde artan enflasyona karşı vatandaşı desteklemek amacıyla Federal Başbakan Olaf Scholz tarafından açıklanan ve toplam maliyeti 65 milyar Euro olan üçüncü yardım paketiyle kesinleşmiş oldu.

Yardım paketi kapsamında, ülkedeki 5,2 milyon işsiz için 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek Vatandaşlık Ödeneği uygulamasına da değinen Scholz, vatandaşa ödenecek aylık miktarın 449 Euro’dan 500 Euro’ya yükseltildiğini belirtti.

HARTZ IV KISITLAMALARI KALKIYOR

Vatandaşlık Ödeneği ile birlikte Hartz IV dönemi de sona erecek. Hartz IV uygulamasının aksine Vatandaşlık Ödeneği ödemelerinde vatandaşa yönelik bazı kısıtlamalar da olmayacak. Uygulama kapsamında vatandaşın 60 bin Euro’ya kadar olan varlığı dikkate alınmayacak. Kendi konutlarında oturan ve ‘yurttaş parası’ alanlar da ilk iki yıl boyunca evlerini satmaya zorlanmayacak. Şimdiye kadar Hartz IV uygulaması kapsamında Çalışma Ajansı’nın gösterdiği işleri kabul etmeyenlerin ödemelerinde kesinti yapılırken, Vatandaşlık Ödeneği uygulamasında ilk altı ayda ödemelerde kesinti olmayacak. Ayrıca yeni uygulama ile birlikte uzun süre işsiz ve dar gelirlilere iş bulma, mesleki yeterliliği geliştirme gibi konularda daha fazla imkân tanınması amaçlanıyor.

Gündem | 4 Eylül 2022 Almanya’da 3. Yardım Paketi Açıklandı: Çocuk Parası ve Kira Yardımı Artıyor! 4 Eylül 2022

“UZUN SÜRELİ İŞSİZLER İSTİSMAR EDEBİLİR”

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil (SPD), koalisyon hükûmetinin yeni uygulamasının 2023 yılında devlete fazladan 650 milyon Euro’ya maal olacağını kaydetti. Heil şunları söyledi: “Devleti vatandaşın dostu hâline getirmek istiyoruz.” Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) uygulamanın uzun süreli işsizler tarafından istismar edilebileceği endişesini taşıdığını açıkladı.

Öte yandan Alman Parite Refah Derneği tarafından yapılan açıklamada, yürürlüğe girecek yeni uygulamanın yeterli olmadığı ve yalnız yaşayan bir vatandaşın aylık 500 Euro yerine 678 Euro alması gerektiği vurgulandı. Özellikle son dönemdeki enflasyon rakamlarına dikkat çekilirken, 7,5 oranındaki enflasyona göre belirlenen miktarın yeterli olmadığı belirtildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş