Toplum

Almanya’da Yeni Vatandaşlık Ödeneği: İşsizlerle Çalışanlar Neredeyse Aynı Kazanacak!

Almanya’da 2023 yılında yürürlüğe girecek Vatandaşlık Ödeneği noktasında işsizlerle çalışanların neredeyse aynı kazanca sahip olacak olması büyük tartışmalara yol açtı.
15 Eylül 2022
@aa

Almanya’da 2023 yılı itibariyle yürürlüğe girecek olan “Vatandaşlık Ödeneği” yüksek sesle tartışılmaya devam ediyor. Söz konusu ödeneğin, asgari ücretle çalışan birisinin maaşıyla neredeyse aynı miktarda olacak olması vatandaşları düşündürüyor.

“ben neden sabah 7’de işbaşı yapayım?”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Zanaatkâr Odaları Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer, yeni konseptin, düşük gelirliler için tokat niteliğinde olduğunu belirtti. Wollseifer, “Birçok kişi kendisine şu soruyu soruyor: ‘Vatandaşlık Ödeneği alan kişi benimle neredeyse aynı miktarı kazanacaksa, ben neden sabah 7’de işbaşı yapayım?’” ifadelerini kullandı.

“İşsize bin 598 Euro, çalışana bin 967 Euro”

Örnek olarak (6-13 yaşları arasında) iki çocuklu bir ailede anne ve babanın Vatandaşlık Ödeneği alması durumunda, ikilinin toplam kazancı 902 Euro oluyor. Buna ek olarak iki çocuk için 696 Euro ödeniyor ve eve giren toplam miktar bin 598 Euro’ya ulaşıyor. Buna kıyasla örnek olarak boyacılık mesleğinde çalışan ve brüt maaşı 2 bin 500 Euro olan birisinin eline net bin 967 Euro maaş geçiyor.

Vatandaşlık Ödeneği alan bir kişi ayrıca kira ve yakıt yardımı da alabilecek. Normal çalışan birisi için ise bu gibi yardımlar söz konusu olmayacak.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş