Yazarlar

Küresel Kriz Yok, Küresel Aç Gözlülük Krizi Var!

Elektrik fiyatları öylesine artıyor ki, ne Putin’in sattığı gaz ve petrol fiyatı ne de başka bir şey durumu izah edemiyor. Allah havaya, rüzgâra, suya ve güneşe zam yapmadığına göre bu artışın sebebi ne?
15 Eylül 2022

Son bir yılda tüm dünyada hayatın nasıl pahalılaştığını, almak istediğimiz pek çok ihtiyaç malzemesinin fiyatlarının nasıl katlandığını, en önemlisi de ısınmak, aydınlanmak ve yemek pişirmek için Allah’ın her saati tüketmek zorunda olduğumuz elektrik ve gaz gibi ürünlerin geçimimizi nasıl da sıkıntıya soktuğunu derinden hissediyoruz. Bu pahalılık hiçbir ülkeyi es geçmedi. Hemen hemen her ülkeye, birine az daha az, diğerine az daha çok uğradı ve dar gelirlileri yere serip geçti gidiyor. Enflasyon, hayat pahalılığı geçip gitmiyor, fiyatlar geçti gidiyor ve artışın biteceğine dair de ufukta bir işaret yok.

Sanırsınız ki, birçok şey oldu da fiyatlar böylesine arttı. Şükür ki, Rusya’nın başındaki Vladimir Putin denen birisi Ukrayna’ya savaş açtı da suçluyu bulduk. Putin, Ukrayna’yı işgal etti, petrol ve gaz borularını kapattı da bütün dünyada elektrik ve benzin fiyatları uçup gitti. Eğer böyle düşünüyorsanız, Rusya’nın Avrupa’ya özellikle Almanya’ya sattığı gazdan kazandığı paranın en az 2 katına, petrol gelirlerinin savaş öncesinin kat be kat üstüne çıktığı yolundaki haberlerin asparagas haberlerden öte geçmediğine de inanmak durumundasınız.

Ama işin aslı hiç te öyle değil. Haberler maalesef ve maalesef doğru. Haberler öylesine doğru ki, artık hiç kimse Putin’in “gazı keserim ha, Kuzey Akım 2’nin vanasını kapatırım ha” tehditlerine aldırmıyor bile. Alman istatistik dairesinin verilerine bakarsanız 2021 yılında Almanya’da gazdan elektrik üretimi ancak yüzde 15.2 oranında imiş. Diyeceksiniz ki petrol de var. Evet petrolden de elektrik üretiliyor ama, onun oranı sadece yüzde 0.8. Yani üretilmiyor gibi bir şey.

Geriye kalıyor yenilenebilir enerji kaynakları… Yani; su, güneş, rüzgâr ve biyokütle gibi masrafı neredeyse olmayan kaynaklar. Bu kaynaklardan üretilen elektrik oranı ise yüzde 40. Elektrik fiyatları öylesine artıyor ki, ne Putin’in sattığı gaz ve petrol fiyatı ne de başka bir şey durumu izah edemiyor. Üstelik sanki dünyanın gazını, petrolünü, havasını, güneşini de Putin eline almış, zam üstüne zam bastırıyor gibi. Allah havaya, rüzgâra, suya ve güneşe zam yapmadığına göre bu artışın sebebi ne?

Tamam. Onu da anladık: Hepsine Putin bindirdi zammı. O zaman bu enerji firmaları niye zarar edemiyor da kâr üstüne kâr açıklıyorlar? Öyle ki, en liberal hükûmetler bile bu kâr oranına dur demek istiyor. Durduramazlar orası başka da.

İşte bunun anlamı, küresel kriz değil, küresel kapitalizmin aç gözlülük krizidir. Putin’i bahane etmeyin bari.

Pin It on Pinterest

Paylaş