Devlet Ve Müslümanlar Arasında İletişim Köprüleri Yıkılmamalı

Devlet Ve Müslümanlar Arasında İletişim Köprüleri Yıkılmamalı

Müslümanların yaşadıkları mevcut sorunlara veya zaman zaman meydana çıkabilecek sorunlara ortak çözüm önerileri getirmek, devlet ve kurumlar arasındaki iletişim kapılarını sürekli açık tutmak bu kurumların bekası için olmazsa olmazlardan. Belçika’da da İslam Temsil Kurumu Executif (EMB) Müslümanları resmî olarak temsil ediyor. EMB, din öğretmeni olmak isteyenlere rehberlik etmenin yanı sıra, okullarda İslam derslerinin takibi, cami ruhsatlarının verilmesi, yerel Müslüman toplulukların idari yönetiminin denetlenmesi ve Müslümanlar için mezarlıklar sağlanması gibi birtakım görevleri yerine getiriyor.

[post-refarans id=”35043″ taraf=”sol”]

Ancak ne yazık ki bir süredir bilhassa Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne’nin tutum ve açıklamaları nedeniyle EMB zor bir dönemden geçiyor. EMB, Bakanın kurumun iç işlerine müdahale etmesi nedeniyle bakana karşı bir dava açmış ve kazanmıştı. Hukuki yönden haksız bulunan Bakan, bir gün önce akşam kuruma mektup göndererek görüşmek istediğini belirtip ardından sabahına 15 Eylül’de katıldığı bir programda Executif’in (EMB) resmî tanınırlığını kaldıracağını açıkladı. Bakanın bu tavrı mevcut sorunları çözmek yerine iletişim yollarını kapatarak meseleleri daha da içinden çıkılmaz bir hâle dönüştürmektedir.

Ülkedeki Müslümanlarsa siyasetin dinî kurumlara müdahale çabasına tepki olarak sosyal medya üzerinden “Dinî Kurumuma Dokunma” kampanyası başlattı. Bu duyarlılıklarından ötürü tüm Belçikalı Müslümanlara teşekkür ediyorum. Bakanı ve siyasileri bu gibi hassas konularda daha aklı selim hareket etmeye davet ediyorum.

Açık Cami Günü

Almanya’da 1997 yılından beri düzenlenen Açık Cami Günü’nde bu yıl da binden fazla  cami kapılarını açacak. Ziyaretçilere, Müslümanları ve camileri daha yakından tanıma fırsatı sunan çalışmada bu yıl “Sınırlı Kaynaklar, Büyük Sorumluluklar” mottosuyla mevcut enerji kaynaklarının tasarruflu kullanımı çağrısında bulunuluyor. Halka birebir iletişim zemini hazırlayan bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Genel Kurulumuz Hayırlara Vesile Olsun

Elhamdülillah 13. Genel Kurul’umuzu icra ettik. Genel Kurulumuz, pandemiden dolayı getirilen kısıtlamalar nedeniyle iki yılın ardından yüz yüze coşku ve heyecan içinde geçti. Pandeminin getirdiği maddi ve manevi tüm zorluklara rağmen çalışmalarımızın hiç azalmadan, tam tersine ivme kazanarak ilerlediğini hep birlikte gördük. Rabbim emeği geçen herkesten razı olsun. Genel Kurulumuzda Ali Mete kardeşimiz de Genel Sekreterliğe seçildi. Kendisine başarılar diliyorum, Allah yardımcısı olsun. Teşkilatımıza hayırlı olsun.