Almanya’da Hristiyan ve Hür Demokratlar Çifte Vatandaşlık Yasasına Karşı Çıkıyor
Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıracak ve özellikle Türk vatandaşları için çifte vatandaşlığı mümkün kılacak olan yeni vatandaşlık yasası için çalışmalarını hızlandırdı. Yasaya, muhalefetteki Hristiyan demokratlarla iktidar ortağı hür demokratlar karşı çıkıyor.
- ALMANYAGündem
- 28 Kasım 2022
Almanya Federal İçişleri Bakanlığı özellikle Türk vatandaşları için çifte vatandaşlığın yolunu açacak olan yeni vatandaşlık yasası çalışmalarını hızlandırdı. Ancak, koalisyon sözleşmesinde de yer almasına rağmen hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) çifte vatandaşlık yasasının kolaylaştırılmasına ve hızlı bir şekilde yasalaşmasına karşı çıktı. Hristiyan Demokrat Birliği CDU da yasanın planlandığı gibi çıkarılmasına karşı tavır koydu.
Tagesspiegel gazetesine bir yorum yazan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yeni yasayla entegrasyonun daha da hızlanacağını, eski yasayla göçmenlere pek çok haksızlık yapılmış olduğunu ifade etti. Faeser “Göçmen olarak Almanya’ya gelmiş olan insanların burada hoş karşılandıklarını ve kendilerinin de buraya ait olduklarını kabullenmelerini istiyorum.” dedi.
Bakan Faeser ayrıca yazısında “Bu yeni vatandaşlık yasasıyla, engeller oluşturmak ve uzun bekleme süreleri talep etmek yerine entegrasyon için teşvikler sunuyoruz.” İfadelerini kullandı.
Hür ve Hristiyan Demokratlar Karşı
Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Alman vatandaşlığına geçmenin kolaylaştırılmasının iş piyasasına değil, Almanya’nın sosyal sistemine göçü artıracağını iddia ederken, CDU Genel Sekreteri Mario Czaja da Alman pasaportunun değerinin düşürülmemesi gerektiğini söyledikten sonra “Önce entegrasyon sonra da vatandaşlık” uygulamasının devam etmesi gerektiğini ileri sürdü.
İktidar ortağı olmasına ve koalisyon sözleşmesinde yer almasına rağmen hür demokratlar da yasanın çeşitli bölümlerine karşı çıkıyor. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai da önceliğin entegrasyon olması gerektiği görüşünü paylaştı. Djir-Sarai “Şimdi vatandaşlık yasasını basitleştirmenin zamanı değil. Yasadışı göçle mücadelede ilerleme kaydedilmemişken, vatandaşlığın kolaylaştırılması öncelik olmamalı.” diyerek yasayı diğer koalisyon ortakları ile aynı şekilde değerlendirmediğini ortaya koydu.