Yazarlar

Müslümanların “Potansiyel Tehlike” Olduğu Algısından Vazgeçin

Dünyanın ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde maalesef hâlâ Müslümanlar olarak ön yargılarla mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz.
21 Aralık 2022

Çeşitli nedenlerden ötürü toplumun farklı kesimlerinde yerleşmiş olan ön yargılar, kendini kimi yerde yeni bir yasa tasarısı kimi yerde yeni bir uygulama olarak gösteriyor.

Hollanda’da son olarak gündeme gelen yeni mevzulardan biri de yeni bir yasa tasarısı. Hollanda Eğitim Bakanı tarafından sunulan tasarı camilerdeki Kur’ân-ı Kerîm ve din derslerini de kapsıyor ve  Bakanlığa bağlı olmayan ve Bakanlık tarafından finanse edilmeyen eğitim kurumlarını “antidemokratik fikirlere” karşı denetleyebilmeyi amaçladığı iddiasını taşıyor. Hollanda’da söz konusu bu yasa tasarısının yanı sıra öğrencilerin, ebeveynlerin veya eğitimcilerin kurumu şikâyet edebilmesi için bir ihbar hattı da açıldı.

Ülkedeki Müslümanların dinerini özgürce yaşaması ve öğrenmesi anayasal bir hak iken bu en temel hakka müdahaleyi öngören ve bunun için gerekli şartların oluşmasını sağlayacak olan bu yasa tasarısının hoş görülmesi mümkün değildir. Hazırlanan yasa tasarısı tüm dinî kuruluşlar için geçerli olmasına rağmen Hollanda kamuoyunda yine İslam’ın hedef alınması ve camilerde verilen Kur’an ve din dersleri ile ilgili olumsuz bir ortam oluşturulması ve ülkede Müslümanlar aleyhine yine tansiyonun yükseltilmesi kabul edilemez. Din ve devlet ayrımı olan bir ülkede Müslümanların kurumlarını Bakanlık denetleyemez. Kaldı ki camilerimiz son derece şeffaf bir yapıya sahiptir. Hollanda halkına, oradaki Müslümanlara en güzel şekilde hizmet sunmaktadır. Camilerimizin ve kurumlarımızın hedefi insanlığa hayırda yarışmaktır, bu hedefle hizmet sunan kurumların devlet için “potansiyel tehlike” olarak görülmesi oldukça üzücüdür, çirkin bir zandan ibarettir. Ülkedeki İslami kuruluşlar yasa tasarısına ve ihbar hattına tepki göstererek, Bakan hakkında suç duyurusunda bulundu. Umarız Bakan da en kısa sürede bu yasa teklifinden vazgeçer.

Fransa’da Domuz Eti Zorunluğu

Öte yandan Fransa’da Beaumont-sur-Lèze kasabasında sağ partili Belediye Başkanı okul kantininde domuz etinin tüm yemeklere karıştırılması talimatını verdi. Eylül ayından beri geçerli olan bu direktif doğrultusunda okuldaki tüm yemeklere domuz eti karıştırılıyor. Vejetaryanlar ile Müslüman ve Yahudi çocukların domuz eti yemeye zorlanması asla kabul edilemez.

Tatil ve Umre Zamanı

Yaklaşan yılbaşıyla birlikte okul tatilleri ve resmî tatiller de başlayacak. Bu dönemi ailecek değerlendirelim, camilerimizde yapılan aileyle sabah namazı programları, öğrenciler için hazırlanan tatil kurslarından istifade edelim.

IGMG Hac-Umre Seyahat Başkanlığınca düzenlenen “Aralık Umresi” kapsamında da binlerce umreci kutsal topraklarla buluşacak. Şimdiden hepsine kabul olmuş bir umre diliyorum, Allah umrelerinizi mebrur eylesin.

Pin It on Pinterest

Paylaş