Gündem

Avrupa’da 2023’te Neler Değişecek?

Maaş artışlarından, çocuk parasına, emeklilik maaşlarından, yakıt desteğine değin 2023 yılında Avrupa ülkelerinin gündemindeki düzenlemeleri Camia okurları için derledik.
29 Aralık 2022
@Shutterstock

2023 yılının girmesiyle Avrupa’da birçok ülkede yeni düzenlemeler yapılacak. Pandemi süreci ve hemen ardından Rusya’nın Ukrayna’yı ilhakıyla başlayan savaşın etkileri geçtiğimiz yıl tüm Avrupa’ya yansıdı. Yüksek enflasyon oranlarıyla da ekonomide kendini hissettiren dar boğazdan çıkış için birçok ülke 2023’ten itibaren çeşitli uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Öne çıkan düzenlemeler ise genellikle maaş artışları, çocuk paralarına zam, kira ve yakıt yardımı olarak yansıyor.

AVUSTURYA

Vinyet Fiyatları Yükselecek: Avusturya’da vinyetler 2023 yılında pahalanacak. Buna göre en çok kullanılan 10 günlük vinyet 30 cent daha pahalı olacak. İki aylık vinyet ise 28,20 Euro’dan 29 Euro’ya yükseltilecek. Senelik vinyet ise yeni yılda 96,40 Euro olacak.

Gündem | 14 Ekim 2022 Avusturya’da Elektrik Fiyatlarına Yeni Zam 14 Ekim 2022

Maaşlar Zamlanacak: Yüksek enflasyon nedeniyle yeni yılda çalışanların maaşları ortalama olarak yüzde 7 artış gösterecek.

Karbon Ücretine Bağlı Akaryakıt Fiyatlarında Artış: Karbon ücretinde artış söz konusu olacak. Buna göre söz konusu ücret ton başı 30 Euro’dan 32,50 Euro’ya yükseltilecek. Karbon fiyatlarındaki artış mazotun ve benzinin de fiyatını etkileyecek. Mazotun litre başı fiyatı 0,75 cent, benzin ise 0,68 cent artacak.

Bakım Yardımı: Avusturya’da yaşlı vatandaşlar için bakım yardımı geliyor. Yaşlıların yakınlarının kendilerine bakması için planlanan yardımın bin 500 Euro olması bekleniyor. Söz konusu uygulama 2023 yılının temmuz ayında başlayacak.

Sigara Yasağı: Avusturya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre restoran, kafeterya gibi kapalı alanların tamamında sigara içilmesini yasaklayan yasa tasarısı genişletilecek. Toplumda geniş çapta kabul gören düzenlemenin 2023 yılı itibariyle tütün ürünlerine yönelik yasağın kamuya açık alanları da içine alacak şekilde sıkılaştırılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Buna göre 2023 yılının ilk aylarında yapılması beklenen değişikliklerin yanı sıra çocuk oyun alanları ile çocuk ve gençler için eğlence alanlarını da kapsayan sigara yasağı için harekete geçilecek. Araçta çocuk varken sigara içilmesi sürücülerin sorumluluğuna bırakılacak.

Savunma Bütçesi Artacak: Avusturya’nın savunma bütçesi 2023’te 680 milyon Euro artacak. Bütçedeki artış nedeniyle yatırımların büyümesi ve askerlerin maaşlarının artırılması bekleniyor.

BELÇİKA

Maaşlar Artacak: Hem özel hem de kamu sektöründeki Belçikalıların net aylık maaşları, vergi skalalarının ayarlanması ve stopaj vergisinin hesaplanması nedeniyle 1 Ocak’tan itibaren en az 50 Euro, yani yıllık net 600 Euro artacak. İki yıl önce ayda sadece ortalama beş Euro ya da yılda 60 Euro artış vardı. Geçen yıl yıllık 240 Euro civarındaydı.

Gündem | 16 Aralık 2022 Belçika’da Kaderlerine Terk Edilen 700 Sığınmacı Yaşam Savaşı Veriyor 16 Aralık 2022

Tıbbi danışmanlık: Belçika Tabipler Birliği (Absym), 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren pratisyen hekimler ve bazı uzmanlar için konsültasyon ücretinin 30 Euro’ya çıkarılacağını duyurdu.

Yangın Primlerinde Yükseliş: Belçika’da yangın sigortası primlerinin 2023 yılında %10,8 oranında artacağı açıklandı. Bu oranın bugüne kadar kaydedilen en yüksek fiyat artışlarından biri olacağı kaydedildi. Bunun nedeninin ise inşaat ve maaliyet fiyatlarındaki artışın Abex endeksine yansıması olduğu kaydedildi

Sigara Yasağı: Ocak 2023 tarihinden itibaren Belçika’daki tren istasyonu peronlarında sigara ve elektronik sigara içilmesi yasaklanacaktır.

Yasaklı Araçlar: 2023 yılından itibaren bu araçların Belçika’nın Valon bölgesinde kullanılmasına artık izin verilmeyecek. Yasak aşamalı olarak uygulanacak: Valonya’da trafiğe çıkması yasaklanacak ilk araçlar 1996’dan önce tescil edilmiş otomobiller (benzinli ve dizel) olacak. Yasaklanan araçlar listesi yıllar içinde büyüyecek ve 2035 yılına kadar tüm yanmalı motorların ortadan kaldırılması hedeflenecek.

Yeni Ebeveyn Olacaklara Müjde: 1 Ocak 2023’ten itibaren babalar ve eş-ebeveynler 15 gün yerine 20 gün doğum izni alacak. Yeni uygulamaya göre serbest meslek sahipleri de 20 gün doğum izni hakkına sahiptir.

Sağlık Sigortası Primleri Pahalılaşıyor: 2023’te sağlık hizmeti primi yılda 54 Euro’dan 58 Euro’ya çıkarılacak. Artan ödeneğe hak kazananlar için fiyat ise 27 Euro’dan 29 Euro’ya çıkacak.

FRANSA

Yeni Göçmen Yasası: Fransa’da yeni göçmen yasasının 2023 yılında Ulusal Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yeni yasa ile oturum kartlarına Fransızca dil şartı getirileceği açıklandı. Öte yandan suça karışan yabancıların sınır dışı edilmesi de kolaylaştırılacak. Yeni yasada, eleman eksikliği çeken sektörlerde çalışan “kağıtsız” göçmenlere de oturum kartı hakkı tanınması bekleniyor.

İşsizlik Kurumunda Reform: Fransa’da işsizlere yönelik kontroller yeni yılda artırılıyor. 1 Şubat’tan itibaren işsizlik kurumundakiler için işsizlik ödeneği alma hakkı yüzde 25 azaltılıyor. 12 ay hakkı olan bir kişinin 9 ay hakkı olacak. İşsiz bir kişinin aktif iş araması ise mecbur olacak.

Otoyol Ücretlerine Zam: Fransa’da paralı otoyol geçiş ücretlerine 1 Şubat’tan itibaren ortalama yüzde 5’e yakın zam yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı Aralık ayında yaptığı açıklamada, otoyol geçiş ücretlerine bu yıl yapılan yüzde 2 zamdan sonra 1 Şubat’ta da ortalama yüzde 4,75’lik bir zam yapılacağını söyledi.

Faizsiz Kredi 2023 Sonuna Kadar Uzadı: Fransız Hükûmeti, 2006 yılından beri PTZ (le prêt à taux zéro) ismi verilen sıfır faizle ev kredisi alma imkânı sunuyordu. PTZ desteğinin 2022’de sonlandırılacağı açıklanmıştı. Ancak hükûmet faizsiz kredi desteğinin 2023’ün sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

HOLLANDA

Sağlık Sigortası: Hollanda’da sağlık sigortaları 2023 yılının prim miktarını yüzde 2 ila 15 arası değişen miktarlarda artırdı. Yeni yıl ile birlikte aylık sigorta prim miktarı ortalama 19 Euro artacak. Sağlık sigortası için verilen yardım ödeneği miktarı da en yüksek miktar olarak 412 Euro ile sınırlandırıldı. Bunun yanı sıra sağlık yardımı gelir sınırı da artırıldı. Tek başına yaşayanlar için sınır 38.520 Euro’ya, çiftler için ise 48.224 Euro’ya çıktı.

Kira Yardımı: Ülkede kira yardımı almak üzere başvuranların mal varlığı 2023 yılı itibariyle tek başına yaşıyorlarsa 33.748 Euro’nun, çiftler de ise 67.496 Euro’nun üzerinde olmamalı. Kira yardımından istifade etmek isteyenlerin ev kiraları da en fazla 808,06 Euro olmalı.

Asgari Ücrete Zam: Hollanda’da asgari ücrete yüzde 10,15 oranında zam yapılacak. Böylelikle brüt 1.756,20 Euro olan asgari ücret, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 1.934,40 Euro olacak.

Çocuk Parası: Çocuk parası olarak bilinen yardım ödeneğinde de 21,00 Euro ile 36,00 Euro arası zam bekleniyor. Çocukların yaşadıkları yere ve yaşına göre değişen ödenek miktarı 3 aylık dönemler hâlinde ödenecek.

Trafik Cezaları: Trafik cezalarına da ortalama yüzde 9 oranında zam yapılması bekleniyor.

BİRLEŞİK KRALLIK- İNGİLTERE

Çevre ve İklim: Ultra Düşük Emisyon Bölgesi (ULEZ) 29 Ağustos 2023‘ten itibaren genişleyecek. Halihazırda Londra‘nın merkezindeki bazı bölgeleri kapsayan ULEZ, Londra‘daki 33 ilçenin tamamında geçerli olacak. Binlerce sürücü bu değişiklikten etkilenecek. Bölgenin emisyon standartlarını karşılamayan bir araç kullanan yolcular, ULEZ‘den her geçişlerinde 12.50 sterlinlik bir ücretle karşı karşıya kalacaklar. Hükûmet ULEZ’in genişletilmesinden etkilenenlere yardımcı olmak için 110 milyon sterlinlik bir program açıkladı. Program 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Yardım Londralılara veya Londra‘da kayıtlı küçük işletmelere ve hayır kurumlarına açık.

Çevre dostu elektrikli otomobil sahipleri de 2025 yılına kadar %0 Araç Tüketim Vergisinden (VED) yararlanabilecek.

Gündem | 7 Aralık 2022 İngiltere’de Müslüman Esnaftan Soyguna Gelen Genç Hırsıza Yardım Teklifi 7 Aralık 2022

Akaryakıt Vergisi: Akaryakıt vergisi oranları, artan yakıt fiyatları ve hayat pahalılığına yardımcı olmak amacıyla bir yıllığına 5p düşürülmüştü. 23 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren uygulama 23 Mart 2023’ten itibaren sona erecek ve vergi oranları normale dönecek.

Yeni 23 ve 73 plakaları: Birleşik Krallık‘ta her yıl Mart ve Eylül aylarında yeni bir plaka seti belirleniyor. Mart 2023‘te yeni bir arabayı 23 plakası altında kaydettirebileceksiniz. Eylül ayında ise yeni arabalar 73 plakası altında kaydedilecek.

CE İşareti 2023‘e Kadar Geçerli: AB‘den ayrılma süreci kapsamında, Birleşik Krallık’ın ticaret açısından AB üyesi bir ülke gibi muamele gördüğü ve AB Gümrük Birliği ortağı konumunu koruduğu geçiş dönemi 1 Ocak 2023 tarihinde sona eriyor. AB pazarına arz edilecek ürünler için uygunluk değerlendirme işareti olan CE işaretinin çoğu ürün grubu için BK’da geçerlilik süresi de1 Ocak 2023 tarihinde sona eriyor.

Ekonomi küçülecek: İş Dünyası Konfederasyonu (CBI) İngiltere’nin 2023 yılında yüksek enflasyon ve düşen iş yatırımları nedeniyle bir yıl sürecek bir resesyona gireceğini öngörüyor. Britanya ekonomisinin 2023’te %0.4 küçüleceği, enflasyonun da gelecek yıl ortalama %6,7 olacağını öngörülüyor.

İSVİÇRE

Eletrik Zammı: Hükûmete bağlı Federal Elektrik Komisyonu, ülkedeki enerji krizinin başlamasıyla elektrik fiyatındaki artış oranına dair tahminlerini paylaştı. Buna göre, 2023’ün başından itibaren ülke genelinde hane halkının kilovat saat başına ödeyeceği elektrik ücreti 0,5.77 İsviçre Frankı artışla 0,26.95 Frank’a yükselecek. Yapılacak zammın oranı yüzde 27’ye tekabül edecek.

Kamu Çalışanlarının Maaşına Zam: Federal hükûmet kamu çalışanların maaşlarına 2023 yılında yüzde 2,5 oranında zam yapmayı kabul etti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş