Toplum

“Almanya’da Konut Piyasasında Hayal Edilemeyecek Bir Felaket Yaşanabilir”

Almanya’da yeteri kadar konut ve özellikle kirası ödenebilecek sosyal konut inşa edilmemesi sebebiyle kiracıları zor günler bekliyor. Kiracılar Birliği Başkanı önlem alınmazsa “hayal edilmeyecek bir felaket yaşanacağını” bildirdi.
13 Ocak 2023
@shutterstock

Almanya Kiracılar Derneği Başkanı Lukas Siebenkotten, ülkede yeteri kadar sosyal konut inşa edilmezse 2023 yılının kiracılar için zor bir yıl olacağını sonrasında ise “hayal bile edilemeyecek bir felaket” yaşanabileceğini açıkladı.

Medya’ya açıklamalarda bulunan Kiracılar Derneği Başkanı Lukas Siebenkotten Almanya’da konut sıkıntısının uzun süreden beri yaşanmasına rağmen siyasetçilerin tedbir almakta geciktiklerini söyledi. “Konut sıkıntısında alarm zilleri uzun zamandır bu kadar yüksek sesle çalmamıştı.” diyerek konut sorununun zirveye çıktığını ifade eden Lukas Siebenkotten şimdiden 2023 yılında kiracıların çok zor bir yıl geçireceğini bildirdi.

Kiracılar Derneği Başkanı Siebenkotten, politikacıların acilen harekete geçmesini de istedi ve “Aksi takdirde konut piyasasında hayal bile edilemeyecek bir felaket yaşayacağız.” şeklinde konuştu.

Almanya’da Sosyal demokratlarla Yeşiller ve Hür demokratlardan oluşan koalisyon hükümeti yıllık 100 bin sosyal konut inşası vaat ederken, ancak 25 bin sosyal konut inşa edilebilmiş durumda.

Yapılan bir araştırmada, Almanya’da hem konut açığı hem de kirası ödenebilecek durumda olan sosyal konut açığı son 30 yılın zirvesine çıkmış bulunuyor. Hannover Eduard Pestel Enstitüsü’ne göre 2022 yılı sonunda Almanya’da 700 bin meskene ihtiyaç bulunurken, 2022 yılı konut inşası ise 290 bin konutun yapıldığı 2021 yılından da az olacak. Bu durum da konut kira fiyatlarını artırmaya yetiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş