Yazarlar

Dünya’da Yoksulluk Zirve Yaparken, Zenginler De Zirvede Buluşuyor

Dünyanın en zenginleri her yıl Davos'ta "Dünya Ekonomi Forumu" adı altında dünyayı nasıl iyileştirebileceklerini tartışıyor!.
19 Ocak 2023

Her yıl Davos’ta toplanan ve adına “Dünya Ekonomik Forumu” denilen forum yine toplanıyor. Belki malumunuzdur, amma, tekrar etmekte fayda var. Dünya Ekonomik Forumu denilen bu forum yıllık geliri 5 Milyar dolardan yüksek 1000 dünya şirketi tarafından kurulmuş bir forum. Bu arada bana illa da Klaus Schwab’ı hatırlatmanıza gerek yok.

Yani, bazı istisnaları olsa da, yılda 5 Milyar dolar kazanamayacak kadar fakirseniz bu foruma üye bile olamıyorsunuz. Forum “Bizim siyasetle ve hele hele herhangi bir ülkenin ulusal çıkarına çalışmakla kesinlikle işimiz yok” ama kendimizi “dünyanın durumunu düzeltmeye adadık (committed to improving the state of the World)” diye atıp tutsa da, bu foruma katılanların kabullenmediği her hangi bir ekonomik kararın veya politikanın uygulanma imkânı da yok.

Komplo teorisi anlattığımı söylüyorsanız, o sizin bileceğiniz iş. Zira, uluslararası insanî yardım kuruluşları birliği Oxfam’ın yayımladığı son raporu okumanızı tavsiye ediyorum. Rapor, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik krizi “zenginleri daha çok zengin edebilmenin krizi” olarak değerlendirdikten sonra, son iki yılda 1 milyar 700 milyon çalışanın her geçen gün fakirleşmesine rağmen dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturan zengin kesimin sadece ve sadece gıda ve enerjiden 257 Milyar Dolar kâr ettiğini tespit ediyor.

Haa bir de, dünyada toplanan her 1 Dolarlık verginin sadece 4 Cent’ini bu büyük şirketler ödüyorlarmış ve milyarderlerin yarıdan fazlası da ikametlerini, vergi cenneti diye bilinen yani, ya çoook az bir vergi verilen ya da hiç vergi verilmeyen ülkeler olarak gösteriyorlarmış.

Şimdi bu zenginler Davos’ta bir araya geliyorlar, dünyanın çeşitli siyasetçi ve ekonomistlerini de konuşturuyorlar ya, yaptıkları milyar dolara yakın harcamayı da vergiden düşmezler mi?

Garipler kaybettikçe kazanabiliyorlar. Oraya gelip konuşan ekonomistlerle siyasetçiler ve medyacılar da, orada yaptıkları konuşmaların bedellerini tabii ki, hemen aldıkları gibi daha sonra ülkelerine döndüklerinde yeniden alıyorlar. Çünkü adamlar “Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşacak kadar itibarlı” ya. Geçen senelerde Cüneyt Zapsu’nun Davos’taki söylediklerini hatırlatmak istiyorum sadece.

Sakın yanlış anlaşılmasın! Ne servet düşmanıyım ne de zenginlik. Ama, parası olmayı, servet sahibi olmayı, diğer gariban insanlara, emekleri ile zar zor geçimini temin etmeye çalışanlara karşı çaka satmak olarak zannedenlerin de yanında olmam mümkün değil.

Pin It on Pinterest

Paylaş