Gündem

Fransa’da Lyon Barosu Avukatlara Başörtüsünü Yasakladı

Fransa’da Lyon Barosu ülkedeki Müslümanlara karşı siyasete paralel olarak, avukatların başörtüleri ile duruşmalara katılmalarını yasakladı.
Mine Çelik
23 Ocak 2023
@shutterstock

4 bin avukatın üye olduğu Fransa’nın en büyük ikinci barosu olan Lyon Barosu, meslek çalışma kurallarını değiştirerek, savunma esnasında başörtüsü ve herhangi bir dinî, siyasi ve felsefi simgenin kullanımsanı yasakladı.

Lyon Barosu bu kararıyla, Fransa’da son zamanlarda avukatların başörtülü olarak duruşmalara katılıp katılamayacağı tartımasına cevap vermiş oldu.

Lyon Barosu yasak kararında, mahkemede savunma yaparken başörtüsü, herhangi bir dinî, siyasi ve felsefi işaretin kululanılmasını yasakladı. Yasak kararı, 17 avukatın evet, 4 avukatın da da karşı oyu ile kabul edildi. Yasak kararı, meslek çalışma kurallarının değiştirilmesi ile gerçekleştirilmiş oldu.

Daha Önce Paris Barosu Yasaklamıştı

Fransa’da da önce, ülkenin en büyük barosu olan Paris Barosu avukatlara başörtüsü yasağı getirmişti. 2015 yılında Paris Barosu’nun kararından sonra 2019 yılında da Lille Barosu yasak kararı almıştı.

Ülke genelinde toplam 28 baro başörtüsü yasağı kararı almış bulunuyor. Fransa Ulusal Barolar Konseyi ise konuyu Haziran ayından beri değerlendiriyor. Konseyin bu yılın sonuna doğru belirli bir karara varması bekleniyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş