Gündem

AB’de Ehliyet Reformu: 70 Yaşından İtibaren Her 5 Senede Sağlık Kontrolü Şartı Geliyor

Avrupa Birliği birlik karayollarındaki ölümcül kazaları azaltmak için ehliyet alanında değişiklik planlıyor. Plan onaylanırsa, AB’de sürücülerin trafik becerilerini yenilemesi ve 70 yaşını geçen sürücülerin de her 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekecek.
06 Mart 2023
@shutterstock

Avrupa Birliği, birlik içerisindeki yollarda sürüş güvenliğini artırmak amacıyla 70 yaşını aşanların her 5 senede bir sağlık kontrolünden geçirilmesini planlıyor

“AB güvenli şürüş” programı denilen yeni planlamayla birlik içerisindeki kara yollarında meydana gelen kazaların 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi öngörülüyor.

Güvenli sürüş programı çerçevesinde ise 70 yaşını aşmış olan sürücülerin her 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçerek, araç sürmeye sağlık bakımından elverişli olup olmadıklarına bakılacak. Ayrıca, sürücülerin trafik becerisi ve teknolojik bilgilerinin yenilenmesi de mecburi hâle getirilecek.

Avrupa Birliği Komisyon Üyesi ve Ulaştırma Komiseri Adina Valean, Avrupa Birliği’nde her yıl yollarda 20 binden fazla kişinin hayatının kaybettiğini belirterek, sürücü adayları ve sürücülerin araç kullanmak için fiziksel ve zihinsel uygunluklarına ilişkin kuralların değiştirileceğini bildirdi. Bunun için bazı hastalıklar, araç kullanmak için engel teşkil eden hastalıklar kategorisine alınacak.

Ulaştırma Komiseri Adina Valean’ın gündeme getirdiği önerinin AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından müzakere edilerek onaylanması gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş