Toplum

Almanya’da Mahkemeden İşsizleri İlgilendiren Emsal Karar

Almanya’da mahkemeden çıkan bir karara göre, işsiz birisi, Jobcenter’in (İşkur) kendisine yardım etmeyi reddetmesi durumunda, sunulan işe başlamak zorunda değil.
19 Mart 2023

Almanya’da Aşağı Saksonya-Bremen Bölge Sosyal Mahkemesi’nden çıkan bir karara göre, işsiz birisi, Jobcenter’in (İşkur) kendisine yardım etmeyi reddetmesi durumunda, sunulan işe başlamak zorunda değil. Jobcenter yeni karara göre ödenen yardımların da geri iadesine isteyemeyecek.

taşınamadığı için işe başlayamadı

Osnabrück’te muhasebeci olarak çalışan bir kişinin 2003 yılına kadar çalışmasının arından işsiz kalması ile başlayan süreçte, söz konusu kişi Jobcenter’dan çeşitli yardımlar aldı. Yıllarca birçok şirkete iş başvurusunda bulunan davacı adam, 2019 yılında Düsseldorf şehrinde iş buldu. İşe başlamak için Düsseldorf şehrinde ev bulan fakat kira depozitosunu karşılayamadığı için söz konusu miktarı Jobcenter’dan isteyen adam ret cevabı aldı. Bunun üzerine Düsseldorf’a taşınamadağı için işe başlamaktan da vazgeçti.

jobcenter 6 bin 800 Euro’yu talep etti

Bunun ardından 2020 yılında Jobcenter, mağdur adamdan “işe başlamadı” gerekçesiyle verdiği 6 bin 800 Euro’luk yardımın geri iadesini talep etti. Bunun üzerine mahkemeye başvuran mağdur adam, işe başlayamamasından kendisinin sorumlu olmadığını dile getirdi.

mahkeme işsiz adamı haklı buldu

Aşağı Saksonya-Bremen Bölge Sosyal Mahkemesi işsiz adamı haklı buldu. Yaşadığı Osnabrück şehrine 150 kilometreyi aşkın bir mesafede olan iş yerinde çalışması için taşınmasının gerekli olduğuna hükmeden mahkeme, söz konusu adamın hukuka aykırı bir davranışta bulunmadığına hükmetti. Buna göre yapılan yardımların geri iadesinin de mümkün olmadığının altını çizdi.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş