Gündem

“Mevcut Dünya Sisteminde Utanmaz Bir Çifte Standart Var”

Mevcut küresel sistemin sorunları çözmediğini, kendi çıkarları uğruna savaş ve insan hakları ihlallerine anlamlı tepki verilmediğini açıklayan Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna mültecilerinin kabul edilmesine rağmen, Afganistan, Suriye ve Libyalı mültecilerin korunmaya alınmamasını "utanmaz çifte standart" olarak değerelendirdi.
31 Mart 2023
Uluslararası Af Örgütü 2022 İnsan Hakları Raporu'nu yayımladı.

Uluslararası Af Örgütü mevcut dünya sisteminin küresel sorunları çözmeye uygun olmadığını, özellikle batı dünyasının kendisine yakın ülkelerin insan hakları ihlallerine sessiz kaldığını açıkladı.

2022 İnsan Hakları Raporu’nu yayımlayan uluslararası Af Örgütü, batı dünyasının Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı verdiği güçlü tepkiye rağmen, İsrail’in Filistinde uyguladığı baskı ve işgalle Mısır ve Suudi Arabistan gibi müttefiklerinin çok ciddi insan hakları ihlallerine karşı anlamlı bir tepki vermemesinin iki yüzlülük olduğunu ifade etti.

Raporda Birleşmiş Milletler’de (BM) veto sahibi ülkelerin uluslararası ilişkilerde sadece kendi çıkarlarını düşündüğünü, Çin’in Myanmar askeri rejimine desteği örneğini veren Uluslararası Af Örgütü, bununla birlikte batı dünyasının da Yemen savaşına ses çıkarmadığını, sonuç olarak Etyopya, Myanmar ve Yemen’de binlerce kişinin öldüğüne dikkat çekti.

*Utanmaz çifte standart”

Özellikle Avrupa’nın Rusya’ya karşı hemen ambargo uygulamasını ve mültecileri korumaya almasını takdir eden Uluslararası Af Örgütü, ancak buna karşılık, Suriye, Afganistan ve Libya iç savaşından kaçmak isteyen mültecilere kapıların kapatılmasını “Utanmaz çifte standartlar daha fazla insan hakları ihlalinin önünü açıyor” ifadesi ile eleştirdi.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş