Gündem

Almanya’da Türk Vatandaşlarına da Çifte Vatandaşlık Geliyor

Almanya vatandaşlığa geçişler için ülkede ikamet şartını 5 yıla indirecek ve özellikle Türk vatandaşları için çifte vatandaşlığı getirecek.
01 Nisan 2023
@shutterstock

Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Vasıflı İşgücü Yasası’ ile birlikte hayata geçirmeyi planladığı ‘Vatandaşlık Yasası Reformunda Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşları için de çifte vatandaşlık getirilmesini öngören yasa tasarısını koalisyon ortaklarına sundu.

Koalisyon ortaklarından Hür Demokratlar (FDP) önerinin, 67 yaşından sonrakilere vatandaşlık testinin kaldırılması yönündeki önerisine karşı çıktı. FDP’ni diğer bazı önerilere de karşı çıktığı bu yüzden henüz öneriyi onaylamadığı belirtiliyor.

Türk Vatandaşları Da Çifte Vatandaş Olacak

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in hazırladığı taslağa göre AB vatandaşı olmayanlar da ‘çifte vatandaş’ olabilecek. Bu, özellikle uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlileri yakından ilgilendiren bir durum. Mevcut yasaya göre Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye kökenliler Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda.

İkamet Şartı 5 Yıla İnecek

Önerinin yasalaşması sonrasında Alman vatandaşlığına geçmek için Almanya’da 8 yıl yaşama şartı 5 yıla inecek.

İstisnai olarak bazı kişilerin kendi geçimini sağlayabilme koşullarından muaf tutulması da getirilecek. Ancak FDP bu istisnaya da karşı çıkıyor.

Opsiyon Modeli Kalkacak

Öte yandan Almanya’da doğan çocukların 23 yaşına geldiklerinde ya Alman vatandaşlığını ya da anne-babasının vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlığını tercih etme şartı da kalkacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş