Gündem

Avrupa’daki Türklerin Seçimlerden Beklentileri Neler?

Türkiye 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için sandık başına giderken, yurt dışında yaşayan yaklaşık 3.3 milyon Türk seçmen, beklentilerini Camia Haber'e anlattı.
İskender Güngör
12 Nisan 2023
@aa

Türkiye 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için sandık başına gidiyor. Seçimlerde yurt dışında yaşayan yaklaşık 3.3 milyon Türk vatandaşı da 27 Nisan – 9 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidip oyunu kullanacak. Türkiye’de yapılacak seçimler için yurt dışı oylar büyük önem arzederken, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının da bazı beklentileri söz konusu. Emeklilikten askerliğe, yurt dışı plakalı araçların süresinden otomatik bilgi paylaşımına, yurt dışından getirilen telefon açtırma bedelinden sıla yolunda yaşanan çilelere kadar Avrupalı Türkler beklentilerini Camia Haber mikrofonlarına anlattı.

“beklentilerimizi yazılı olarak sunduk”

Avrupa Zonguldaklılar Derneği Genel Başkanı Mehmet Karakulak, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yeni hükümetten beklentileri içerikli bir metin sunduklarını ifade etti. Karakulak, sözlerine şöyle devam etti: “Birincisi bunların en başında vatandaşlarımızın  Türkiye’de bulundurdukları araçlarla ilgili sorunları. İki yıl Türkiye’de bulundurduktan sonra araçların tekrardan buraya gelip altı ay bırakılma şartı vatandaşlarımızı gerçekten mağdur etmektedir. Bunun dışında gençlerimizin askerlik sorunları var, bu hala tam kökten çözülmüş   bir sorun değil. Diğer yönden  tabi vatandaşlarımızın Türkiye’de bulundu süreçlerde yanlarında beraberinde getirdikleri telefonlarda üç aylık sınırlama var. Bu sınırlamanın kaldırılması ve en azdan bir yıl gibi bir süreye uzatılması gerekiyor. Seçilecek yeni hükumetten beklentilerimiz başlıca bunlar.”

“En büyük sorun askerlik”

Almanya’da yaşayan Abidin Şahin ise en büyük sorunlardan birisinin askerlik sorunu olduğunu dile getirirken, “Bu  askerlik borçlanmasının makul bir rakama indirilmesini en az bin Euro civarlarına çekilmesini talep ediyorum. Benim gibi yaşlı olan 60 yaşında hala askerlik sorunu olan pek çok insan var. Daha da işin kötüsü buradaki gençler akın akın bu paradan dolayı yabancı ülke vatandaşlıklarını seçiyorlar.” diye kaydetti.

Yine Almanya’dan Esin Çevik ise yurt dışından götürülen cep telefonların Türkiye’de de kullanılabilmesini istediğini belirtti. Çevik, ““Ayrıca buradan emekli olup Türkiye’ye giden büyüklerimizin Sosyal Sigortalar kurumundan oradaki vatandaşlar gibi sorunsuz faydalanmalarını istiyoruz.” diye ekledi.

Diğer bazı vatandaşların talepleri ise şu şekilde:

NACİYE BOZACIOĞLU:

“Sıla yolundaki sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz. Avrupa’dan iznimizi geçirmek için  ülkemize giderken yollarda yaşadığımız ülke kapılarındaki işkencelerden kurtulmak istiyoruz”

HATİCE İLHAN:

Burada, “Engelliler İçin Kimlik Kartı” alanlara Türkiye’de de bu kimliğin otomatik olarak  erilmesi ve bu haklardan faydalanmalarını istiyorum. Çünkü çevremizdeki insanlar Türkiye’ye gittiği zaman  buradaki kart tanınmadığı için çok zorluk çekiyorlar.”

BELMA USTA

Üniversiteyi Türkiye’de okumak isteyen gençlerimiz için daha geniş alanlar açılmasını istiyorum.  Buradaki gençlerimize daha çok sahiplenilsin istiyoruz.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş