Gündem

AİHM, Fransa’yı Mahkum Etti: Gözaltı Merkezindeki Bebek Göçmenlere İnsanlık Dışı Muamale

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Fransa'yı gözaltı merkezindeki yabancı bebeklere insanlık dışı muameleden suçlu buldu. AİHM, Fransa'nın davalılara maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
08 Mayıs 2023
@shutterstock

Merkezi Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa’yı, sınır dışı edilmek üzere gözaltı merkezinde bulunan farklı milliyetlerden bebek ve çocukları “insanlık dışı muameleye maruz bıraktığı” gerekçesiyle açılan iki davada suçlu buldu. Mahkeme, Gineli ve Angolalı iki annenin bebek ve çocuklarıyla gözaltı merkezinde tutulma şartlarına dair açılan iki davaya ilişkin kararlarını açıkladı.

BEBEKLER İNSANLIK DIŞI ŞARTLARA MARUZ BIRAKILDI

Mahkeme, Gineli bir anne ile 7,5 aylık bebeğinin, 2021’de Bas-Rhin Valiliği kararıyla Dublin Sözleşmesi uyarınca İspanya’ya sınır dışı edilmek üzere 9 gün boyunca tutuldukları gözaltı merkezinde, çocuğun yaşı, kalma koşulları ve tutulma süresi göz önüne alındığında insanlık dışı şartlara maruz bırakıldıklarına kanaat getirdi. Böylelikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleleri yasaklayan” 3. maddesinin ihlal edildiğini kararlaştıran AİHM, Fransa’nın davalıya 19 bin Euro para cezası ödemesine hükmetti.

Dublin Sözleşmesi’ne göre, bir AB ülkesine iltica başvurusunda bulunmuş sığınmacı başka bir AB ülkesine yasa dışı yollarla geçerse başvuru yaptığı ülkeye geri gönderiliyor.

TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, ikinci davada da yine aynı valiliğin talimatıyla Portekiz’e sınır dışı edilmek üzere 2020’de gözaltı merkezinde 10 gün tutulan Angolalı bir anne ve 8 aylık ile 6 ve 13 yaşlarındaki 3 çocuğunun benzer muameleye maruz kaldığına hükmetti.

Fransız devletinin Avrupa Konseyinin uyarılarına rağmen yasaları ihlal ettiğine kanaat getiren mahkeme, davalıya maddi zararları nedeniyle 8 bin Euro ödenmesine hükmetti.

AİHM her iki davada da ayrıca AİHS’nin “özgürlük ve güvenlik hakkı”nı kapsayan 5.1 ile “gözaltların hukuka uygunluğu için yerinde karar verilmesi”ni şart koşan 5.4 maddelerinin ihlal edildiğine dikkati çekti.

Fransız basını, AİHM’nin 2012’den bu yana Fransa’yı, 12 kez “insanlık dışı muamele” suçlamalarından mahkum ettiğini aktardı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş