Toplum

AB’den Şoförlere Yaş Sınırı Önerisi: 70 Yaş Üstündekilerin Ehliyeti İptal Mi?

Avrupa Birliği, trafiği daha emniyetli hale getirme amacıyla sürücü ehliyetleri ile ilgili değişiklikler önerdi.
10 Mayıs 2023
@Shutterstock

Avrupa Birliği kapsamlı bir reform ile özellikle 70 yaş üstü kişiler için yeni ehliyet kuralları önerisinde bulundu. Ehliyetlerin kullanım sürelerine sınır konulması planlanıyor. Buna göre gelecekte 70 yaş üstü vatandaşların sadece beş yıl geçerli olacak ehliyetler alması öngörülüyor. Bununla birlikte 70 yaş üstü kişilerin araç kullanmaya elverişli olup olmadığı her 5 yılda bir tespit edilebilecek.

“tek şart yaş olmamalı”

Söz konusu yeni yasa tasarısının uygulanabilir olup olmadığı ise tartışma yarattı. Almanya Otomobil Klubü (ADAC) Başkanı Gerhard Hillebrand, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ehliyet sahibi olmanın tek şartının yaş olmaması gerektiğini savundu. Hillebrand, “Avrupa Birliği’nin oluşturduğu plan realiteye aykırı ve bu şekilde uygulanamaz.” diye ekledi.

Almanya’da ehliyetler ömür boyu geçerli

Almanya’da resmi istatistiklere göre, yaklaşık 48 milyon kişi ehliyet sahibi. Mevcut durumda Almanya’da araba ya da motosiklet ehliyetine sahip olan herkes, bu ehliyetle ömür boyu araç kullanabiliyor.

birçok AB ülkesinde yaşlı sürücüler kontrol ediliyor

Öte yandan AB üyesi olan diğer ülkelerin söz konusu yasaya uyma konusunda serbest olması planlanıyor. Birçok ülkede ise ileriki yaşlardaki sürücüler hâli hazırda düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmek zorunda.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş