Gündem

Avusturya’da Federal Hükümet Hayat Pahalılığını Düşürmek için Eylem Planını Açıkladı

Avusturya’da enerji ve gıda sektöründeki fiyat artışlarının yol açtığı hayat pahalılığını dizginleyebilmek için Federal hükümet bir dizi önlem aldıklarını açıkladı.
Ramazan Koç
11 Mayıs 2023
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer @Shutterstock

Avusturya’da yükselişe geçen enflasyonun durdurulamaması, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa karşı iktidarın etkili olamadığına yönelik eleştirilerin artması sonrasında 10 Mayıs Çarşamba günü Bakanlar Kurulu sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Karl Nehammer, (ÖVP) enflasyonun artması ve hayat pahalılığının temelinde yüksek enerji fiyatlarının olduğunu, enerji sektöründe fiyatların düşmesi gerektiğini vurguladı ve hayat pahalılığına karşı önlem aldıklarını duyurdu.

Nehammer, “Enerji maliyetlerinin düşürülmesini enflasyona karşı mücadele olarak görüyoruz. Enerji şirketleri milyarlarca kâr elde ediyor ancak bu kârlar müşterilere yansıtılmıyor” dedi. Başbakan Yardımcısı Werner Kogler’de hayat pahalılığı karşısında büyük enerji firmalarının da katkı sunması gerektiğine söyledi.

ALINAN ÖNLEMLER

İlk önlem, fiyatları düşürmedikleri takdirde enerji şirketlerinden (MWh başına 120 ila 160 Euro eşiğinden) enerji aşırı kâr vergisi yoluyla karlarının kesilmesidir. Bu, 1 Haziran itibariyle Enerji Krizine Katkı Yasası’nın sıkılaştırılmasıyla mümkün olacak. Bu sayede son tüketici fiyatının üçte birinden daha fazla düşmesi bekleniyor. Akıllı sayaçlara sahip tüketiciler için aylık faturalandırma da planlanmaktadır.

Genel olarak faturaların şeffaflığı da arttırılacak. Elektrik ve doğalgaz vergisindeki yüzde 90’lık indirim, enflasyonu kontrol edici bir önlem olarak altı ay daha uzatılacak. Tüm halk bundan yaklaşık 400 milyon Euro tutarında fayda sağlayacaktır.

GIDA SEKTÖRÜNDE ŞEFFAFLIK

Hükümet, gıda fiyatlarını tanımlanmış gıda ürünlerine dayalı bir gıda şeffaflık raporunda düzenli olarak yayınlayacak. (Tarım Piyasası Şeffaflık Yönetmeliği esas alınacaktır) Ayrıca Federal Rekabet Kurumu ile işbirliğine gidilerek daha fazla şeffaflık için önlemler alınacak.

Yoksullukla mücadele etmek için kâr amacı gütmeyen gıda dağıtımları yapılacak ve teşvik edilecek. Ayrıca imha edilen gıda ürünleri de şeffaf bir biçimde bildirilecek.

ENFLASYON FRENLENECEK

Federal Rekabet Kurumu’nun sektörel soruşturmalarla ilgili yetkileri genişletilecek. Ücretlerin dondurulması yoluyla enflasyon frenlenecek. Federal hükümet tarafından tahsil edilen tüm ücretler dondurulacak. Bu, 1957 tarihli Ücretler Yasası’nda düzenlenen tüm makamlar için geçerli olacak. Ayrıca eyaletler ve belediyeler, enerji şirketlerinden gelen kâr payının sadece bir kısmını alacak.

“SATIN ALMA GÜCÜ AÇISINDAN EURO BÖLGESİ ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ”

Başbakan Nehammer, enflasyon tartışmaları üzerinden yapılan suçlamalara da cevap verdi. Satın alma gücünün arttığını söyleyen Nehammer, “Avusturya şu anda satın alma gücü açısından Euro bölgesi ortalamasının üzerinde. Bizim görevimiz ve sorumluluğumuz enflasyonu düşürecek önlemler almaktır. Bu dört madde ilk tedbirler değildir” açıklamasını yaptı.

KONUT SÜBVANSİYONLARI İÇİN ÖDENEK AYRILACAK

Nehammer’a göre, enerji maliyetleri düşürülürse kiracıların maliyetleri de düşecektir. Nehammer, “hükümetin yüksek konut fiyatları sorununa karşı çözümler üzerinde çalışmaktadır. Konut sübvansiyonunu tahsis etmeyi düşünüyoruz” dedi. Başbakan Yardımcısı Kogler, şu anda bu konuda eyaletlerin sorumlu olduğunu ve eyaletlerin farklı hareket ettiğini söyledi. Boşluk vergisinde olduğu gibi ülke çapında düzenlemeler öngörüyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş