Gündem

Almanya’da Tren Seferleri Duracak! 50 Saatlik Grev Kararı Alındı

Almanya'nın Demiryolu Çalışanları Sendikası, yüzde 12 zam taleplerini kabul ettirmek için 14 Mayıs Pazar günü 50 saatlik uyarı grevine gideceklerini duyurdu.
11 Mayıs 2023
@aa

Almanya’nın Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) yüksek enflasyona karşı işverenleri yüzde 12 zam taleplerini kabul etmelerine zorlamak için 14 Mayıs Pazar günü 50 saat sürecek toplu uyarı grevine gitme kararı aldı. EVG tarafından yapılan açıklamada, Alman demir yolu şirketi Deutsche Bahn (DB) ve diğer demir yolu şirketleriyle çalışanları arasında ücret konusunda devam eden anlaşmazlık nedeniyle EVG, üçüncü grev çağrısı yaptı.

EVG, 14 Mayıs Pazar akşamı saat 22.00’de başlayacak ve Salı gecesi saat 24.00’e kadar sürecek grev boyunca, şehirlerarası tüm tren seferlerinin durdurulacağını, yolcu ve  yük taşımacılığının yapılmayacağını duyurdu.

GREVLER 50 SAAT SÜRECEK

Grev çağrısı, işverenlerle yapılan üçüncü tur görüşmede anlaşma sağlanamamasının ardından geldi. Son iki ayda, EVG üyeleri, uzun mesafeli ve bölgesel yolcu trenlerini büyük ölçüde durma noktasına getirdiği iki demir yolu uyarı grevi gerçekleştirmişti. DB ile EVG arasında ücret artışlarına ilişkin görüşmelerin mayıs sonunda yeniden başlaması planlanıyor.

EVG, Deutsche Bahn’ın düşük ve orta gelirli çalışanlar için yüzde 10 ve daha yüksek gelirli çalışanlar için yüzde 8 zam ve artan yaşam maliyetlerine karşı bir kereye mahsus 2 bin 850 Euro’luk ödemeyi reddetmiş, 230 bin çalışanın ücretlerine yüzde 12 zam veya ayda en az 650 Euro daha fazla ücret talep etmişti.

AYLIK 650 EUROLUK ÜCRET ARTIŞI TALEP EDİLMİŞTİ

Deutsche Bahn İnsan Kaynakları Müdürü Martin Seiler, yaptığı açıklamada, çalışanlar için zam tekliflerini adil olarak nitelendirerek, sendikanın grev kararını eleştirdi. Seiler, “Buna yanıt olarak grev ilan etmek tamamen aşırı ve tamamen orantısız. Masada yüzde 10 ile DB tarihindeki en yüksek teklif var.” ifadesini kullandı. Bu arada, ülkede martta yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle martta yüzde 7,2’ye gerilemişti.

Ver.di ve EVG sendikalarının, 27 Mart’ta ulaştırma sektöründe öncülük ettiği uyarı grevinde uçak, tren ve otobüs seferlerinin büyük bölümünü durma noktasına gelerek ülkede ulaşımı felç etmişti.

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş