Gündem

AB, Şengen Vizesi Randevusu İçin 500 Euro Alan Üye Ülkeleri Eleştirdi

AB Komisyonu, Şengen vizelerinin verilmesinde son dönemde uzun işlem süreleri ve ret kararlarıyla gündeme gelen AB ülkelerine vize süreçleriyle ilgili eleştiriler yöneltti.
16 Mayıs 2023
@shutterstock

AB Komisyonu, hazırladığı “Şengen’in Durumu Raporu 2023” adlı belgeyi, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi ile Bölgeler Komitesine gönderdi. Raporda, Kovid-19 salgınının bitmesinin ardından küresel hareketlilikteki artışın Şengen vizesi başvurularında keskin bir yükselişe neden olduğu hatırlatılarak bunun da vize randevuları ve başvuruların işlenmesinde ciddi gecikmelere yol açtığı belirtildi.

RANDEVU İÇİN 500 eURO

“Bazı durumlarda başvuranlar sırf randevu alabilmek için acentelere veya kişilere 500 Euroya kadar ödeme yapmaktadır.” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “İlave olarak üye ülkeler, vize başvurusu yapanlara vize başvuru süreciyle ilgili sıklıkla yetersiz ve yanlış bilgiler vermekte, bu durum göç ve güvenlik riskleri değerlendirmesinin niteliğini etkilemektedir.

Bu eksikliklerin sonuçları, üye ülkeler ile AB’nin itibarının zedelenmesinden özellikle turizm sektöründeki ekonomik kayba ve aile temasları ile iş ilişkilerinin bozulmasına kadar çok çeşitlidir.”

TURİZM OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Raporda, Şengen vizeleriyle ilgili olumsuz durumun düzeltilmesi için “üye ülkelerin konsolosluklarda başvuruların incelemesini yapacak yeterli personel istihdam etmesi gerektiği” vurgulandı. Komisyon, bunun için ortak vize politikasına operasyonel destek için Entegre Sınır Yönetimi Fonu’ndan ayrılan 88 milyon Euroluk fonun kullanabileceği ifade edildi.

PERSONEL EKSİĞİ VAR

AB Komisyonu, bunların yanı sıra konsolosluklardaki yerel personelin bilgi ve kaynaklarının daha iyi kullanılması için üye ülkelere konsolosluklardaki verimsiz iş akışının düzenlenmesini tavsiye etti. Raporda, “uzun geçerlilik süreli çok girişli vizelerin verilmesinin ayrıca verimlilik kazandıracağı” vurgulandı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş