Toplum

Yaz Tatilinde Çocuklar Hem Öğrensin Hem Eğlensin

Yaz tatili yaklaşırken bazı aileler tatil planları yapıyor, bazıları tatile gitmedikleri için çocuklarının yaz tatilini verimli geçirmesi için planlar yapıyorlar. Bu bağlamda tatile gitmeyecek ailelerin çocukları için bir alternatif olabilecek, tatil kursları hakkında IGMG Temel Eğitim ve Tatil Kursları Sorumlusu Ahmet Sertkaya ile konuştuk.
26 Mayıs 2023
IGMG Temel Eğitim ve Tatil Kursları Sorumlusu Ahmet Sertkaya @camiahaber

Ahmet Bey, IGMG Eğitim Başkanlığı tarafından bölgelerde yürütülen tatil kursları hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle IGMG Eğitim Başkanlığı’nın çalışmalarından birini ailelere ulaştırmamızda bu imkânı verdiğiniz için teşekkür ederim. Eğitim Başkanlığımızın organize ettiği IGMG Tatil Kursları, hafta sonu şube ve eğitim merkezlerinde gerçekleştirilen eğitimin dışında, Avrupa ülkelerinin resmî okul tatillerine göre, yine cemiyetlerimizde gerçekleştirilen yatılı ve gündüzlü kurslardır.

Tatil Kursları ismi ile bağlantılı olarak organize edilmektedir. Yıl içinde şube ve eğitim merkezlerinde çeşitli sebeplerden dolayı eğitime katılamamış çocukları hedeflemekle birlikte cemiyetlerimizde eğitim alan çocuklarımıza da hizmet vermektedir.

Toplum | 23 Nisan 2021 IGMG’nin Organize Ettiği Eğitim Şurası’nın 6’ncısı 25 Nisan’da Başlıyor 23 Nisan 2021

“HAYIRLI NESİLLER İÇİN”

Seviyeleri oldukça farklı öğrencilerden mürekkeb kurslar katılımcılarını dinî bilgilerle techiz etmenin yanı sıra onlara İslam ahlakı ve kişiliği de kazandırmaya yönelik yapılmaktadır. Tatil kurslarının bir diğer özelliği ise, ileride teşkilatımızın birçok kademesinde hizmet edecek, görev ve sorumluluk alabilecek, yaşadığı topluma faydalı bireylerin de eğitilerek yetişmesidir.

IGMG Temel Eğitim ve Tatil Kurslarımızın sloganının “Hayırlı Nesiller İçin” olması, faydalı bireyler yetiştirme hedefimizi göstermektedir. Gerekli resmî müsaadeleri alınarak uygun mekânlarda, pedagojik eğitime sahip eğitimciler ile gerçekleştirilmektedir.

Ahmet Bey, bu kurslara kimler katılabilir?

Gündüzlü kurslarımızda öğrenci kabulünde bizim alt yaş sınırımız 7, üst yaş sınırımız ise 16’dır. Yatılı Kurslarımızda ise öğrenci kabulünde bizim alt yaş sınırımız 10, üst yaş sınırımız ise 16’dır. Bu dağılım bile bize farklı nitelikte öğrenci portföyü sunmaktadır. Dolayısıyla çocuklarının tatil kurslarından faydalanmasını isteyen her veli belirlenen yaş kategorisine uyan çocuklarının kaydını yapabilirler.

Her bölgede yapılıyor mu? Ayrıca hangi tatillerde bu imkân sunuluyor?

IGMG’nin faaliyet gösterdiği tüm bölgelerde uygulanmaktadır. Sonbahar, kış, ilkbahar, yaz tatillerinde yapılmaktadır. Ayrıca yaz tatilinde, Bosna ve Marmara’da 2 haftalık Özel Yaz Okullarımız yapılmaktadır. IGMG’nin faaliyet gösterdiği bölgelerden kız ve erkek öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Din derslerinin yanı sıra sosyal etkinlikler ve kültürel geziler yapılarak, öğrencilerin adabı muaşeret, kimlik ve kişiliklerinin gelişimi, arkadaşlık ve birliktelik gibi duyguların kazanımlarını sağlamaktadır.

Çocukların bu kurslara katılabilmesi için bir şart var mı? Örneğin bir camide temel eğitime katılmış olması gerekiyor mu?  

Belirlenen yaş kategorisine uygun olduktan sonra herhangi bir şart koşmuyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Temel Eğitim Kurslarımıza katılma şartını aramıyoruz.

Çocukları Tatil Kurslarında neler bekliyor?

Gündüzlü tatil kurslarımız da yoğunluk Kur’an derslerine verilmektedir. Yatılı kurslarımızda ise, Kur’an derslerinin yanı sıra bir tema belirlenerek, belirlenen tema ışığında din dersi yapılmaktadır. Hem yatılı hem de gündüzlü kurslarımızda spor, sanat, sinema günleri, çeşitli oyunlarla sosyal etkinliklerin yanı sıra, kütüphane, tarihi mekânlar gezilerek kültürel geziler de yapılmaktadır.

Aileler çocuklarını neden bu kurslara göndersinler? Çocuklar için ne tür faydaları var?

Malumunuz çocuklar zamanlarının büyük kısmını, akıllı telefon, bilgisayar, tablet gibi dijital ortamlarda çok da faydalarına olmayan, hatta zaman zaman zararlı oyun ve eğlencelerle  harcamaktadır. Özellikle tatillerde bu biraz daha fazla olabiliyor. Tabi ki, çocuklarımızın akıllı telefon, tablet, PS gibi oyun eğlence platformlarında zaman geçirme haklarını göz ardı edemeyiz. Burada ifade etmek istediğim eğitim ve eğlence dengesinin iyi sağlanmasıdır.

Tatiller sadece evde kalıp başıboş zaman geçirme vakitleri değil, tatil zamanını çocuklarımız birçok bilgi edinerek değerlendirebilirler. Bu bilgilerden en önemlisi din eğitimidir. ElifBa eğitimi, Kur’ân-ı Kerîm okuma ve namaz sure ve dualarını ezberleme ya da güçlendirme fırsatı sağlaması da çocuklarımız için önemli eğitim fırsatlarıdır. Öğrencilerimiz tatil kurslarında inanç değerlerini, davranış kurallarını, ve aynı zamanda yeni arkadaşlar edinerek, sosyalleşme, paylaşım duygusu, birlikte hareket etme, disiplinli hareket etme fırsatlarını yakaladıkları için, önemli kazanımlar elde etmiş olacaklar.

Dolayısıyla tatilde güzel vakit geçirmenin yanı sıra dinî bilgisinin gelişimine destek, faydalı/güvenli ortam, donanımlı eğitmenler ile faydalı bilgilerin alındığı bu kurslara katılmaları durumunda, tüm gününü bilgisayar ve tabletle geçirmemiş oluyor. Sosyalleşmesine katkı, enerjisinin artmasına imkân, özgüven ve kişiliğinin gelişimine katkı sağlıyor olması hasebiyle, Tatil Kurslarını tavsiye ediyoruz.

 Ailelerin kurslardan ne tür beklentileri oluyor? Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aileler çocuklarının kısa süreli Tatil Kurslarında birçok şeyi öğrenmelerini bekliyorlar. Tabi tek bir kursa katılımla kısa sürede bu çok mümkün olmuyor. Ancak öğrenci bu kurslara devamlı katıldığı takdirde ailelerin istemiş olduğu düzeye gelmesi biraz daha mümkün oluyor. Bu kurslarda Kur’an okumayı pekiştirme ve geliştirme, dua ve surelerin ezberlenmesi, bilgi ve beceri kazanımı, eğlenerek öğrenmeleri öngörülmektedir.

Son olarak ailelere ne söylemek istersiniz? Başvurularını nasıl yapabilirler?

Tatil ve eğitim dengesine önem verdiğimiz, çocuklarımızın hem eğlendikleri hem de öğrendikleri tatil kurslarımızı takip etmelerini ve geleceğe yönelik en iyi yatırımın nesillere yapılan yatırım olduğu gerçeğini unutmadan, çocuklarını bu kurslara yollamalarını tavsiye ediyorum.

IGMG şubelerimizin olduğu her yerde bu kurslara, gerek yatılı gerekse gündüzlü olarak katılabilirler. Bölge ve şubelerimizin tanıtım amaçlı yapmış oldukları sosyal medya paylaşımlarını takip ederek, ya da bizatihi IGMG camilerine gidip yetkili kişilerden bilgi alarak kayıt işlemlerini yapabilirler.

Dolayısıyla, az önce de belirttiğimiz gibi, birçok kazanımı olan Tatil Kurslarının öğrencilerimizin geleceklerini şekillendirmede de önemli etken olacağına inanıyoruz.

Özellikle böyle önemli bir konuyu gündeme almış olmanız sebebiyle sizlere tekrar teşekkür ederim. Bu vesileyle eğitim ve öğretim döneminin sonuna doğru yaklaştığımız bu mevsimde tüm öğrencilerimize başarılar diler, insanlığa faydalı hayırlı nesiller olmalarını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ederim.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş