Gündem

Çinli Müslüman Hat Sanatçısı Hacı Nureddin’in Eserleri Berlin’de Sergileniyor

Çinli Müslüman hat sanatçısı Hacı Nureddin’in Çin-Arap harfleri ile yaptığı eserler Berlin İslam Sanatları Müzesi‘nde 22 Ekim 2023 tarihine kadar sergilenecek.
14 Temmuz 2023
Çinli Müslüman Hat Sanatçısı Hacı Nureddin @www.hajinoordeen.com

Berlin’deki İslam Sanatları Müzesi (Museum für Islamische Kunst), Çinli Müslüman hat ustası Hacı Nureddin’in (Haji Noor Deen) eserlerini sergiliyor. 6 Temmuz’de açılan açılan sergi, 22 Ekim 2023 tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Çin ve İslam Hattını Birleştirdi

Çin ve İslam hat sanatının birleşik şeklini gösteren Sini-Kaligrafi alanında uzman olan Hacı Nureddin Berlin’den önce İslam ve batı dünyasında da sergi açtı.

Çinli Müslümanların Çin hattına benzer şekilde kullandığı Arap harflerinden oluşan Sini-kaligrafi’de İslam hat sanatlarında olduğu gibi, ayet ve hadislerin yanı sıra İslamî özlü sözler de bulunuyor.

Normalde sağdan sola yazılan hat sanatında, Sini-Kaligrafide Çin hattına benzer şekilde bazen yukarıdan aşağıya, bazen de aşağıdan yukarıya da yazı yazılabiliyor.

Sini-Kaligrafi’nin Ustası Hacı Nureddin

Çinli Müslüman hat sanatçısı Hacı Nureddin Sini-Kaligrafi4nin en önemli temsilcileri arasında yer alıyor.

Çin’den İstanbul’a kadar kullanılan tüm hat sanatlarından ilham alan hacı Nureddin’in çoğu eseri ilk bakışta Çince hat gibi görünse de yakından incelendiğinde bunun İslam hat sanatı olduğunu görmek şaşırtıcı gelebiliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş