Manşet

Bundesbank: Alman Ekonomisinde Henüz Bir Toparlanma Yok

Bundesbank'ın Almanya ekonomisine yönelik Ağustos ayı raporu yayımlandı. Raporda henüz bir toparlanma olmadığı görüşü yer aldı.
22 Ağustos 2023
@aa

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülke ekonomisindeki büyümenin üçüncü çeyrekte, yurt dışından gelen zayıf talep ve artan finansman maliyetleri nedeniyle muhtemelen yatay kalmasının beklendiğini bildirdi.

Toplum | 21 Ağustos 2023 Almanya’da Üretici Fiyatları Geriledi! Elektrik Fiyatları Yüzde 30 Düştü 21 Ağustos 2023

Yayımlanan raporda, öncü tahminlerin Alman ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde sıfır büyüme kaydettiğine işaret ettiği ifade edilerek, yılın temmuz-eylül dönemi için görünümün çok daha iyi olmadığı belirtildi.

Alman mallarına talep azaldı

Bundesbank, yurt dışından gelen zayıf talep ve faiz artışlarıyla yükselen finansman maliyetlerinin ekonomiyi baskıladığını belirterek, “Almanya’nın ekonomik çıktısı muhtemelen üçüncü çeyrekte de büyük ölçüde değişmeden kalacak.” denildi. Alman mallarına dış talebin son zamanlarda düşüş eğiliminde olduğuna yer verilen raporda bu nedenle sanayi üretiminin temmuz-eylül döneminde zayıf kalmaya devam edeceğine işaret edildi.

yatırım ve inşaat sektörü üzerinde baskı devam ediyor

Bundesbank raporunda, Almanya’nın en büyük ticaret ortağı Çin’in Kovid-19 salgını sonrası toparlanmasının “ivme kaybettiğine” yer verilerek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonu düşürmeye yönelik faiz artırımlarıyla artan borçlanma maliyetlerinin de Almanya’da yatırım ve inşaat sektörü üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini öngörüldü.

Bankanın raporunda, fiyat baskılarının çok yavaş hafiflemesi nedeniyle enflasyonun uzun bir süre için ECB’nin yüzde 2 hedefinin üstünde kalabileceğine yer verildi. Bu arada, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 25 Ağustos’ta yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü GSYH verilerini açıklayacak. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş