Gündem

Almanya’da Bürgergeld Tartışması: “Çalışanlar Daha Fazla Kazanmalı”

Almanya’da CDU milletvekili Jens Spahn, gelecek yıl Bürgergeld'in yaklaşık yüzde on iki ile artırılmasınına ilişkin açıklamalarda bulunurken, söz konusu artışı “yanlış bir sinyal" olarak nitelendirdi.
30 Ağustos 2023
@shutterstock

Almanya’da CDU milletvekili Jens Spahn, gelecek yıl Vatandaşlık Parası’nın (Bürgergeld) yaklaşık yüzde on iki ile artırılmasını “yanlış bir sinyal” olarak nitelendirdi. Çalışma noktasında isteksiz olan kişilere yönelik daha fazla ceza talep eden Spahn, “Çalışan, çalışmayandan daha fazlasına sahip olmalı.” dedi.

“ortalama bir gelir sahibi bir aileyle aynı”

Mevcut düzenlemeye göre dört kişilik bir ailenin ortalama olarak 2 bin 311 Euro Vatandaşlık Parası aldığını belirten Spahn, bunun başka bir ifadeyle, ortalama bir gelir sahibi bir aileyle aynı oranda olduğunun altını çizdi. Spahn, “Eğer şimdi de Vatandaşlık Parası zammı, milyonlarca çalışanın maaş artışına kıyasla daha fazla olursa, bu yanlış bir sinyal olur.” diye ekledi.

“Çalışabilen çalışmalıdır”

Jens Spahn, çalışmak istemeyenlere yönelik ise net cezalar getirilmesini talep ederken, “Çalışabilir durumda olan Vatandaşlık Parası alıcılarının, iş veyahut eğitim fırsatlarını tekraren reddetmeleri, negatif anlamda daha fazla maddi sonuçlar getirmelidir. Çalışabilen çalışmalıdır. Bu basit prensibe göre sosyal sistemlerimizi daha güçlü bir şekilde yeniden şekillendirmeliyiz.” diye kaydetti.

vatandaşlık parası 563 euro olacak

Almanya’da Vatandaşlık Parası’nın, gelecek yıl yaklaşık yüzde on iki civarında artırılması planlanıyor. SPD’li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’ın yaptığı açıklamaya göre, 1 Ocak itibarıyla Vatandaşlık Parası aylık 61 Euro artış ile 563 Euro olacak.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş