Almanya’da Müslüman Kadınlar “Değiştirebilirsin” Dedi
Almanya’nın Hamburg ve Bremen kentlerinde “Değiştirebilirsin” temasıyla düzenlenen sokak etkinliklerinde, Müslüman kadınların sokakta, iş yerinde, kurumlarda ve daha birçok alanda karşılaştığı ayrımcılıklara dikkat çekildi.
- TOPLUM
- 4 Eylül 2023
Almanya’nın Hamburg ve Bremen kentlerinde 2 Eylül Cumartesi günü yapılan sokak aksiyonunda, Avrupa’da son dönemde başörtülü Müslüman kadınlara yönelik artış gösteren ayrımcılık ve maruz kaldıkları İslamofobik saldırılar anlatıldı. Kentlerin farklı noktalarına kurulan stantlarda Müslüman kadınlar hem camilerini tanıttılar hem de ırkçılık ve ayrımcılığa dikkat çektiler. Toplumda yaşanan sorunların hoşgörüyle çözülebileceğine vurgu yapan Müslüman kadınlar, yaşadıkları yerlerdeki insanlarla iletişime geçerek ön yargıları da yıkmayı amaçladılar.
“DEĞİŞTİREBİLİRSİN”
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı tarafından düzenlenen etkinlikte, özellikle başörtüsü takan birçok Müslüman kadının, sosyal yaşamda, iş ve okul hayatında ve kurumlarda ayrımcılık ve İslamofobiden dolayı zorluklar yaşadıkları ifade edildi. Başörtülü Müslüman kadınlara yönelik giderek artan bu ayrımcılık ve ırkçı saldırılara karşı toplumsal dayanışma çağrısında bulunularak, Müslümanların da bu ülkenin bir zenginliği olduğu vurgusunda bulunuldu. Toplumsal kabul ile kadınların maruz kaldığı bu ırkçı ve ayrımcılığı “Değiştirebilirsin” dendi.
“KENDİMİZİ TANITIYORUZ”
Hamburg kentinde Neumünster, Merkez ve Harburg semtlerinde düzenlenen etkinliğe yoğun ilgi gösterildiğini belirten aksiyon sorumlusu Zehra Yıldız, etkinliğin verimli geçtiğini ifade etti. Bremen kentinde özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı semtleri seçmeye çalıştıklarını ifade eden Sultan Hamamcı, “Bremen kentinde iki şubemiz semt şenliklerinde stant kurdu. Bunun haricinde 30 Eylül’de 7 şubemizde bu aksiyonu düzenleyeceğiz. Bundan önceki senelerde aldığımız geri dönüşleri de değerlendirerek etkinliğin çok faydalı olduğunu, hatta bir aksiyon gibi değil de şenlik havasında geçtiğini söyleyebiliriz. Çünkü biz insanların standımıza gelmesini beklemiyoruz. Kendimiz onlara gidiyoruz ve iletişime geçiyoruz. Bu da insanların bizi dinlemelerine, anlayışlı yaklaşmalarına vesile oluyor.” dedi.