Gündem

Almanya’da Yeni Kalorifer Yasası Meclis’te Onaylandı

Almanya’da yeni binalarda yenilenebilir enerji sistemleri ile çalışan kalorifer sistemi kurma mecburiyeti getiren yasa meclisten geçti. Yasayla, 30 yıllık ve üzeri kaloriferlerin de değiştirilmesi şartı getirildi.
08 Eylül 2023
@shutterstock

Almanya’da bina ısıtma yasası olarak da bilinen Bine Enerjisi Yasası Federal Meclis’te onaylandı. Sosyal ve Hür Demokratla Yeşiller koalisyonunun o çokluğu ile onayladığı yasaya göre yeni yapılan binalarda yenilenebilir enerji kullanımı mecburi olacak. Yasa, binalarda kullanılacak ısıtma sistemleri için petrol ve gaz kaloriferleri kullanımını önlemeyi amaçlıyor.

Yasaya karşı muhalefet sert tepki gösterdi. Meclisteki görüşmelerde Hristiyan Demokrat Meclis Başkan Vekili Jens Spahn hükümeti ülkede “öfke ve nefreti” teşvik etmekle birlikte, çok pahalı bir sistemi hayata geçirmekle birlikte istenilen karbon azalımının gerçekleşmeyeceğini istedi.

Karbon salınımını azaltarak iklim değişikliğine karşı bir önlem olarak planlanan yasa, yeni inşa edilecek olan binalarda en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanma şartı getiriyor.

Eski Kaloriferler Ne olacak?

Yasa, mevcut binalarda eski gaz ve petrol ısıtma sistemlerinin de kullanımına izin veriyor. Ancak, tamirat gereği değiştirilmesi gereken ısıtma sistemleri için de en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanılacak. Bu arada, 30 yıllık ve daha eski kaloriferlerin dönüşümü mecburi hâle getiriliyor.

Belediyeler Isıtma Planı Yapacak

Yasa öncelikle belediyelerin bir Isıtma Planlaması yapmasını öngörüyor. Buna göre nüfusu 100 bin üzerindeki belediyeler 2026 yılında, nüfusu 10 bin üzerindeki belediyeler de 2028 yılına kadar Isıtma Planı hazırlayacak.

Isıtma planında, yerleşim yerinin hangi bölgesinde merkezi veya lokal ısıtma sistemi kurulacağı, ya da ısıtma pompaları ile, kaloriferlerin gaz veya hidrojenli ısıtma sistemlerine dönüştürüleceği planlanacak.

Devlet Yardım Yapacak

Devlet, bina sahiplerine yardım yapacak. Kaloriferlerini yenileyecek olan bina sahiplerine yenilemeden dolayı oluşacak olan masrafların yüzde 30’una kadarı devlet tarafından karşılanacak. Kendi müstakil evi olanlara “Klima-Geschwindigkeitsbonus” yani İklim Hızlandırma Ödülü adı altında yüzde ek olarak yüzde 20 oranında destek alabilecek.

Yeni Binaya Petrol veya Gaz Kaloriferi Kurulabilecek mi?

Yasaya göre yeni binalara gaz veya petrolle çalışan faz kaloriferleri de belirli şartlarda mümkün olacak. Bunun için yeni bina sahipleri önceden ciddi bir şekilde bu sistemleri kullanmanın fayda ya da eksiklikleri konusunda uzmanlara danışmak mecburiyetinde olacaklar. İleri ki süreçlerde, gaz ve petrol fiyatları giderek artırılacak ve böylece gaz veya petrol kullanan ısıtma sistemlerinin cazibesi ortadan kaldırılacak.

Odun ya da pelet gibi biyokütle kullanan ısıtma sistemleri hem yeni hem de eski binalarda kallanılmaya devam edecek.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş