Toplum

Almanya’da 2024’ten İtibaren Çocuk Pasaportu Değişiyor

Almanya’da hükûmet 12 yaşından küçük çocuklar için bir yıl geçerliliği olan çocuk pasaportlarını kaldırma kararı aldı. Yeni elektronik pasaport uygulaması 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
12 Eylül 2023
Almanya'da 2024'ten İtibaren Çocuk Pasaportu Değişiyor @Shutterstock

Federal hükûmet yılda bir kez yenilenen ve bazı ülkelerde ek vize uygulamasına takılan çocuk pasaportlarının kullanımdan kaldırılmasına karar verdi. Buna göre 12 yaşından küçük çocuklar için başvurulan çocuk pasaportları 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle geçerli olmayacak. Bunun yerine 2024 yılında elektronik çocuk pasaportu uygulaması yürürlüğe girecek.

Toplum | 24 Mart 2022 Türkiye’ye Gideceklerin Dikkatine: Çocuk Pasaportları Artık Bir Yıl Geçerli 24 Mart 2022

ÇOCUKLARA ELEKTRONİK PASAPORT

Çocuk pasaportlarının kaldırılmasıyla ilgili yasa tasarısı 7 Temmuz’da SPD, Yeşiller ve FDP’nin oylarıyla Federal Meclis’ten geçti. Bu kararla birlikte 2024 yılından itibaren 12 yaşına kadar olan çocuklar için daha uzun geçerlilik süresine sahip elektronik pasaportlar kullanıma girecek.

Bir yıl geçerli çocuk pasaportlarında parmak izlerinin kayıtlı olduğu bir hafıza çipi bulunmadığından dolayı ABD veya Avustralya gibi bazı ülkelerde ek vize işlemleri aileler için sorun teşkil ediyordu. Federal hükûmetin bu kararıyla birlikte pasaportlar için tek tip uygulamaya geçilmiş oldu.

Toplum | 9 Haziran 2023 Almanya’da Çifte Vatandaşlık Bekleyenlere Müjdeli Haber 9 Haziran 2023

YENİ PASAPORT İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR

Aileler yeni elektronik pasaportlar için şimdiden başvuru yapabilecek. Eski çocuk pasaportları ise süreleri dolana kadar geçerliliğini koruyacak. Federal İçişleri Bakanlığı, çocuğun pasaporttaki fotoğrafının güncel görünümünü yansıtmaması durumunda pasaportun geçerliliğine bakılmaksızın, seyahat esnasında kimlik tespitinde sorun yaşanmaması için yeni pasaport başvurusunda bulunulmasını tavsiye ediyor.

Çocuk pasaportları için 2023 yılının sonuna kadar 13 Euro ödenecek. Daha sonra ise herkes için geçerli olan harç bedelleri uygulanacak. Federal İçişleri Bakanlığı’nın resmî web sitesinde başvuru sırasında 24 yaşın altında olan herkes altı yıl geçerliliği olan pasaport için 37,50 Euro, 24 yaşından büyükler ise on yıl geçerli olan pasaport için 60 Euro ödemesi gerekiyor.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Biyometrik veri alındığından dolayı pasaport için başvuru şahsen yapılmalı. Bu nedenle çocuk pasaportları için çocuğun da başvuru sırasında hazır bulunması gerekiyor. Pasaport başvurusu için şunlar gerekli:

  • Pasaport başvurusu,
  • biyometrik bir pasaport fotoğrafı,
  • orijinal doğum belgesi veya onaylı bir fotokopi,
  • yasal bir vasinin rızası ve ikâmet belgesi.

Avrupa Birliği içerisindeki seyahatlerde, çocuğun doğumundan itibaren düzenlenebilen kimlik kartı geçerliliğini korumakta. 16 yaşından küçük çocuklar için başvuru yasal vasi tarafından yapılmalıdır. Bu kimlik kartının harç miktarı 24 yaşına kadar 22,80 Euro’dur ve altı yıl geçerlidir. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş