Toplum

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Bekleyenlere Müjdeli Haber

Almanya, Türklerin uzun zamandır beklediği çifte vatandaşlık yasalarında değişikliklere gitmeye hazırlanıyor.
09 Haziran 2023
@shutterstock

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortağı Yeşiller Partisinin milletvekili Canan Bayram, Almanya’daki Türklerin uzun zamandır beklediği çifte vatandaşlık olanağı sağlayacak yasayı yakında çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bayram, “Benim umudum var, çok güzel bir yasa hazırlandı. Çoğu insanımızın hayatlarını kolaylaştıracağız. Ben bunu gerçekten, avukat olarak da görüyorum. Bu çifte vatandaşlıktan yararlanılamaması insanların hayatında sorun yaratıyor.” dedi.

Gündem | 22 Mayıs 2023 Alman Vatandaşı ve Çifte Vatandaş Olmak Kolaylaşacak 22 Mayıs 2023

“ÇOK GÜZEL BİR YASA HAZIRLANDI”

Mevcut yasanın ayrımcı uygulamasının uzun yıllardır tepki topladığını, hatta bu düzenlemenin özellikle Türklere karşı ayrımcılık içerdiğini anlatan Bayram, şöyle devam etti: “Çifte vatandaşlık Avrupa Birliği’nden gelen herkes için mümkün, Amerikalı olduğunuzda ya da başka ülkenin vatandaşı olduğunuzda mümkün. Yani halihazırdaki yasa yetersiz kalıyordu. Bazı insanlara ise imkan vermiyordu. Ama vaktinde bu Türkengesetz (Türkler için yasa) olarak geçiyordu. Bu aslında Türkleri dışlayan bir yasaydı, biz onu bitiriyoruz artık, değiştiriyoruz.” ifadesini kullandı.

“TÜRKLERİ DIŞLAYAN YASAYI DEĞİŞTİRİYORUZ”

Göç konularında uzman olan Almanya Uyum Vakfı (Deutschlandstiftung Integration) direktörü Mikolaj Ciechanowicz de göç ve vatandaşlık yasalarında reformun gecikmiş ama çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Almanya’da çok uzun süredir yaşayan, hatta bu ülkede doğup büyüyen çok sayıda göçmen kökenlinin, geldikleri ülkenin vatandaşlığını kaybetmemek için bugüne kadar Alman vatandaşlığına geçmediğini hatırlatan Ciechanowicz, yeni yasal düzenlemeyle bu yükün ortadan kaldırılacağını söyledi.

“GÖÇ VE VATANDAŞLIK YASALARINDA REFORMLAR GECİKTİ”

Alman vatandaşlığının, göçmenlerde Almanya’ya ait olma duygusunu güçlendireceğini, göçmen kökenlilerin çok daha başarılı olmasını beraberinde getireceğini dile getiren Ciechanowicz, entegrasyon kavramının mecburi uyum gibi anlaşılmaması için katılım kavramının toplumun göçmenleri kucaklaması anlamında kullanılmasından yana olduğuna işaret etti.

Ciechanowicz, “Göçmenlerin daha güçlü bir şekilde toplumsal hayatta yer alması tabii ki siyasete katılımını beraberinde getirecektir. Tüm bu konular bu reform kapsamında yer alıyor.” diye konuştu.

ALMANYA’NIN İŞ GÜCÜ AÇIĞI ÇOK FAZLA

Mikolaj Ciechanowicz, Almanya’nın nitelikli iş gücü konusunda çok ciddi bir açığı bulunduğunu anımsatarak, göç ve vatandaşlık yasasının daha çağdaş hale getirilmesinin bu açıdan da büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Alman uzman, “Bu konu Almanya açısından yaşamsal önem taşıyor, hedefler doğrultusunda göçün mümkün olduğunca kolaylaştırılması gerekiyor. Hükümetin göç yasasında, vatandaşlık yasasında reformları da kapsamda. Herkes Almanya’nın nitelikli iş gücü açığının farkında. Bu da refahımız ve geleceğimiz, hedeflerimiz doğrultusunda kontrollü bir şekilde göçü yönetmemize bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.

9 MİLYON YABANCI ALMAN VATANDAŞLIĞINA SAHİP DEĞİL

Başbakan Olaf Scholz liderliğinde Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Partiden oluşan koalisyon hükümeti, yeni vatandaşlık yasasını gelecek haftalar içinde Bakanlar Kurulu’na getirmeyi ve ardından onay için Federal Meclis’e sevk etmeyi planlıyor. 84 milyon nüfusa sahip Almanya’da en az 9 milyon yabancı ülke vatandaşı, uzun yıllardır ülkede yaşamalarına rağmen Alman vatandaşlığına sahip değil.

3 MİLYONDAN FAZLA TÜRK VATANDAŞINI İLGİLENDİRİYOR

Almanya’nın vatandaşlığa geçiş konusundaki katı düzenlemeleri, uzun süren bürokratik işlemler, bunun en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor. Almanya’da yaşayan 3 milyondan fazla Türk vatandaşının önemli bir kısmı da mevcut yasanın Alman vatandaşlığına geçiş için Türk vatandaşlığından çıkmayı gerektirmesi nedeniyle bu adımı atmak istemiyordu. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş