PISA: “Almanya’da Eğitim Kötüleşiyor”

PISA: “Almanya’da Eğitim Kötüleşiyor”

Uluslararası eğitim ve öğrenci performansı değerlendirme raporuna (PISA) göre, Alman eğitim sistemi 2003 yılından beri en kötü performansı ortaya koydu. Almanya’da göçmen kökenli öğrencilerin ancak yüzde 30’u liseye gidebiliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan uluslararası öğrenci performansı araştırmasına (PISA) göre Almanya 2003 yılından beri en kötü performansını gösterdi.

PISA uluslararası eğitim kalitesini değerlendirme araştırmasına göre, 2022 yılında Almanya’daki öğrencilerin performansı okuma, matematik ve fen bilimleri alanında uluslararası ortalamaya göre oldukça fazla düşüş gösterdi.

Göçmen Gençler Daha Az Liseye Devam Ediyor

Rapor, Almanya’da aralarında Türklerin de bulunduğu göçmen kökenli öğrencilerin liseye (Gymnasium) gidiş oranının göçmen geçmişi olmayan gençlere göre daha az olduğunu gösterdi. Buna göre, göçmen geçmişi olmayanların liseye gidiş oranı yüzde 44 iken göçmenlerin liseye gidiş oranı da yüzde 30 olarak kaldı.

Performans Düşüklüğünde Dil Önemli Bir Faktör

Bu arada okullarda öğrencilerin özellikle okuma becerileri ve matematik alanındaki performansının düşüklüğünde etkin olan yönlerden birisinin dil yetmezliği olduğuna dikkat çekildi. Bununla birlikte, göçmen kökeni olmayan öğrencilerin de okuma ve matematik alanındaki performanslarında önemli bir düşüşün yaşandığı kaydedildi.

Uzak Doğu Ülkeleri Eğitimde Önde

Çok az sayına OECD üyesi ülkede eğitimde gelişme yaşanırken okuma alanında Japonya durumunu geliştirdi. İtalya, İrlanda ve Letonya da fen bilimleri alanında önemli bir iyileşleme gösterdi.

Rapora göre, matematik alanında Singapur, Japonya ve Kore’deki öğrenciler, ön sıralardaki yerine hem korudu hem de önceki yıllara göre iyileşme kaydetti.

Okuma alanında Singapur, İrlanda, Japonya, Kore ve Estonya ilk sıralarda yer alırken fen bilimlerinde yine Japonya, Kore, Estonya ve Kanada en iyi değerleri elde etti.