Toplum

Almanya’da Çocuklar İçin Asgari Geçim Ödeneği Geliyor

Almanya’da çocuk parası yerine geçecek olan Çocuk Asgari Geçim Güvencesi planlandığı gibi 2025 yılında yasalaşacak
14 Aralık 2023
@shutterstock

Almanya’da federal hükümet tarafından 2025 yılı için planlanan ve çocuk yoksulluğu ile mücadele için getirilecek olan Çocuk Asgari Geçim Güvencesi (Kindergrundsicherung) ödeneği yasasının çıkması neredeyse kesinleşti. Almanya’da yaşayan çocukların refahının artırılmasını amaçlı olarak Federal Aile Bakanlığı tarafından hazırlanan Çocuk Asgari Geçim Güvencesi ödeneği aynı zamanda mevcut çocuk parasını da sadeleştirecek.

Toplum | 27 Şubat 2023 Almanya’da Çocuk Parası 2025 Yılında Artacak 27 Şubat 2023

Tedbirler Çocuk Asgari Geçim Güvencesi yasasını etkilemiyor

Federal Aile Bakanı Lisa Paus, medyaya yaptığı açıklamada anayasa mahkemesinin kararı üzerine yaşanan bütçe krizinin hükümet ortakları arasında uzlaşma ile çözümlenmesi sonrasında öngörülen tasarruf tedbirlerinde Çocuk Asgari Geçim Güvencesi bütçesinin kısıtlanmadığını söyledi.

“bütçede taviz söz konusu olmayacak”

Yasanın daha meclis ön görüşmelerinde olduğunu belirten Bakan Lisa Paus, böyle olsa da hükümet ortakları arasında Çocuk Asgari Geçim Güvencesi yasası için bir bütçe kısıtlamasının gündeme gelmediğini söyledi. “Çocuk Asgari Geçim Güvencesi yasası kesinlikle çıkacaktır. Bu konu tartışmaya açık da değildir.” değildir diyen Bakan Paus, bunun bütçesinde de taviz verilmesinin söz konusu olmayacağını açıkladı.

ödenecek en az 250 euro olacak

Buna göre ödenecek garanti ücretin en az çocuk parası seviyesinde, yani 250 Euro olması bekleniyor. Bu miktarda 2 yılda bir ayarlama yapılacak. Söz konusu miktar ayrıca anne babanın gelirinden bağımsız ödenecek.

ek ödenek farklı desteklerden oluşacak

Ek ödenek ise farklı desteklerden oluşacak. Bu noktada “çocuk barınma masrafı” olarak 150 Euro ödenecek. Eğitim, Kültürel ve Sportif Faaliyetlere Katılım Ödeneği olarak ise 15 Euro ek ödenecek sağlanacak.

azami miktar 573 euro olacak

Ayrıca ek çocuk parası ve çocuklara yönelik belirlenen Vatandaşlık Parası ödenecek. Bunların toplamının azami 573 Euro olması bekleniyor.

Yasa Ertelenmeyecek

Yasanın çıkarılmasının ertelenmesinin de söz konusu olmadığını bildiren Federal Aile Bakanı Lisa Paus, hükümetin yasanın ertelenmesi ile ilgili yaptığı açıklamanın erteleme ile olmadığını, aksine açıklamanın, uygulamayı icra edecek İş Ajansı (Arbeitsagentur) ile Eyaletler Meclisi’nin sorularını cevaplama amaçlı olduğunu bildirdi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş