Toplum

2024 Yılında Almanya’da Değişenler: Vatandaşlık Parası Arttı

Yeni yılda Almanya’da çeşitli alanlarda değişikler olacak. 2024 yılında Almanya’da değişenler arasında vatandaşlık ödeneği ile emekli maaşlarının artırılmasının yanı sıra lokantalar başta olmak üzere gastronomi sektöründe katma değer vergisinin artırılması da yer alıyor.
02 Ocak 2024
@shutterstock

Yeni yılın girmesi ile Almanya’da çeşitli alanlarda değişiklik oldu. 2024 yılında Almanya’da değişenler arasında vatandaşlık parasının artırılması önemli bir yer tutarken, emekli maaşlarının da ez az yüzde 3,5 oranda artırılması dikkat çekiyor. Öte yandan gastronomi alanında özellikle lokantalarda katma değer vergisi yüzde 7 oranından yüzde 19 oranına çıkarılacak. Bu da lokantalardaki fiyatların artması anlamına gelecek. Artışlardan çocuk ek parası da etkilenecek.

2024 Yılında Almanya’da Değişenler

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yükselecek ödemeler arasında vatandaşlık parası ön sırada yer alıyor.

Vatandaşlık parası, yalnız yaşayan kişiler için 61 Euro aratarak 563 Euro’ya yükseldi. Evli ya da beraber yaşayanlarda ise bu artış kişi başına 55 Euro artış gösterdi. Daha önce 451 Euro olan ödenek şimdi kişi başı 506 Euro oldu. Böylece beraber yaşayan iki kişi 902 Euro yerine 1012 Euro vatandaşlık parası alacak. Aynı evde yaşayan çocuklar ve gençler de, yaş durumuna göre 39-51 Euro arasında daha fazla para alacak.

ÇOCUKLAR İÇİN EK ÖDENEK 250 EURO’DAN 292 EURO’YA ÇIKTI

Düşük gelirli aileler için yapılan çocuk ek ödeneği de arttı. Çocuk ek ödeneği 250 Euro’dan 292 Euro’ya çıkarıldı. Ödenek için müracaat şartı bulunuyor. Ancak şu anda bu ödeneği alanlar, ya da 1 Ocak’tan önce müracaatta bulunanların yeniden müracaat etmesine gerek yok.

ASGARİ ÜCRET 41 CENT ARTTI

Almanya’da asgari ücrette de artış oldu. 1 Ocak 2024 tarihiden itibaren asgari ücret saat başına brüt 12 Euro’dan 12.41 Euro’ya çıktı.

GASTRONOMİDE KDV YÜZDE 7’DEN YÜZDE 19’A ÇIKTI

Almanya’da en yüksek artış başta lokantalar olmak üzere gastronomi alanında gerçekleşti. Koronvirüs salgını döneminde gastronomi sektörü için düşürülen katma değer vergisi (kdv) oranı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 19’a çıkarıldı. Salgın döneminde gastronomi sektöründe kdv oranı yüzde 7’ye düşürülmüştü.

EMEKLİLER ZAMLI MAAŞ ALACAK

Emekliler de zamlı maaş alacaklar. Ancak bu zamlar Temmuz ayından itibaren alınacak maaşlar için geçerli olacak. Emekli maaşlarındaki artışın yüzde 3.5 oranında olması tahmin edilirken, kesin miktar Nisan-Mayıs aylarında belli olacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş